Skoči na sadržaj

Međunarodni dan srednjoškolaca – 17.11 – zašto baš tada?

O Međunarodnom danu srednjoškolaca i studenata se tog 17. novembra mnogo priča, obilježava se raznim događajima, manifestacijama, ali kada taj događaj istražimo malo podrobnije, dolazimo do saznanja da ovaj datum nije nimalo slučajno odabran za proslavu najljepšeg statusa koji jedan pojedinac može da ima, a to je da se zove srednjoškolcem ili studentom.
Naime, ova priča svoje korijene vuče još od 1941. godine.
Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su, zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, strijeljani bez ikakvog suđenja i dokazivanja krivice. Žalosno je što nisu bili svjesni svojih prava kojih su danas učenici sve više svjesni te se bore za njih.
Upravo se na ovaj dan najviše  raspravlja o pravima učenika. Učenicima je dopušteno slobodno govoriti o problemima koji ih muče te iznositi razne ideje kako bi riješili moguće probleme te poboljšali status učenika i studenata.
O pravima srednjoškolaca kao i o njihovim potrebama i mogućnostima, Unija srednjoškolaca Crne Gore brine iz dana u dan i svoje aktivnosti i projekte usmjerava upravo očuvanju istih. Stavljajući svoju misiju i viziju u prvi plan svih svojih djelovanja, naša organizacija mlade ljude naše zemlje ohrabruje da svakodnevno teže ka ostvarivanju svojih težnji i ciljeva.