Skoči na sadržaj

Karijerni savjetnik

Karijerni savjetnik će pružiti mogućnost svim zainteresovanim licima da postave pitanja u odnosu na karijerno savjetovanje, a da će za iste odgovor dobiti od projektnog tima i stručnih saradnika. Budite slobodni da postavite pitanja za sve što vas interesuje u odnosu na vašu buduću profesiju. Odgovor očekujte u kratkom roku.
graficki element
UNIJA SREDNJOŠKOLACA CRNE GORE
Karijerni savjetnik

Jovan

Kakvu budućnost u vidu zaposlenja mogu da očekujem nakon završetka Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici?

Dragi Jovane,

Fakultet za državne u evropske studije je specijalizovan za razvoj kadrova za rad u institucijama državne uprave, lokalnoj samoupravi, javnim službama i institucijama Evropske unije. FDES kroz različite aktivnosti omogućava svojim studentima da već tokom studija stažiraju u Vladi, ministarstvima, opštinama i sl. Takođe, Fakultet za svoje studente obezbjeđuje prisustvo i učešće na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim konferencijama, seminarima i kongresima. Fakultet se uključuje u brojne evropske projekte, što će najsposobnijim studentima omogućiti neposredno projektno iskustvo. Osim toga, Fakultet od prve godine studija omogućava i finansira studentima njihove najkvalitetnije projekte.

Sofija

Želim da studiram medicinu, ali me zanima da li je znanje koje dobijam u srednjoj školi, tj. gimnaziji, dovoljno kvalitetno? Takodje me zanima kako da znam da je baš medicina moj pravi poziv?

Draga Sofija,

Za upis na medicinski fakultet je potrebno položiti prijemni ispit koji sadrži pitanja vezana za gradivo sve četiri godine srednje škole. Dakle, prilagodjen je tvojim udžbenicima iz biologije i zahtijeva da znaš ono što je prema njima planirano da se nauči tokom srednjoškolskog obrazovanja. Ukoliko je tvoja želja da budeš medicinski radnik toliko velika, onda nema sumnje da je to tvoj pravi poziv. Važno je da završiš ono što voliš kako bi uživao/la i tokom studija, i kasnije tokom posla. Naš savjet jeste da uradiš samoprocjenu kada je u pitanju smisao za prirodne nauke, jer te na medicinskom fakultetu one čekaju. Ukoliko ti prirodne nauke idu od ruke i spreman/a si da spasavaš ljudske živote, ovo je definitivno poziv za tebe! Srećno!

Šaban

Kakve su mogućnosti zaposlenja nakon završenih studija geodezije? Koji je spektar radnih angažmana?

Dragi Šabane,

U Crnoj Gori postoji 81. licencirana geodetska organizacija. Osim isključivo geodetskih kancelarija brojne su građevinske kompanije koje zapošljavaju geodete. Ukoliko se odlučiš za ovaj fakuktet preporučujemo ti da još za vrijeme studija stupiš u kontakt da građevinskim firmama ili iskorištiš stipendiranja/stažiranja u geodetskim firmama. Na ovaj način ćeš već tokom studentskih dana dobiti priliku sa stupiš u kontakt sa poslodavcima, razviješ saradnju i dobiješ priliku da odmah po završetku fakulteta zasnuješ radni odnos

Nikolina

Zanima me pravo i ne znam koji smjer da upišem. Najviše bih htjela bezbjednost i kriminalistiku, ali nisam 100% sigurna da li ima taj smjer na UCG i ne znam čime bih se mogla baviti. Upisivanje pravnih nauka ili krivičnog prava takođe dolazi u obzir, ali me to manje zanima, ali ako su bolji poslovi i lakše se zaposliti ne bi mi bio problem to završiti, međutim ne znam šta mogu da radim nakon njih.

Draga Nikolina,

Na Univerzitetu Crne Gore postoji samo Pravni fakultet. Smjer bezbjednost i kriminalistika je ukinut prije par godina. Takođe, na opštim studijama Pravnog fakulteta Krivično pravo se javlja samo kao predmet, dok se tek kasnije na master studijama javlja kao poseban smjer koji možeš izabrati. Što se tiče posla nakon Pravnog fakulteta, spektar zanimanja je veoma širok - advokat, notar, javni tužilac, političar, profesor na fakultetu ili u srednjoj školi, pravnik pri pravnom licu,...

Nikola

Obožavam arheologiju i san bi mi bio da se bavim time. Mislim da taj zasebni smjer nema u CG, pa bih onda volio da upišem Istoriju. Ali ne znam kojim poslom bih se mogao baviti s tim, a da nije profesor u školi. Hvala unaprijed na odgovoru.

Dragi Nikola,

Nakon završenog Fakulteta istorije, pored posla profesora u osnovnoj i srednjoj školi, kao i na fakultetu, zapošljenje možeš naći u Istraživačkim institutima, naučnim centrima, ustanovama kulture (muzeji, galerije, ...), arhivu. Takođe, možeš pisati i istorijske članke za časopise ili dnevne novine, a uz određenu dokvalifikaciju iz oblasti turizma, možeš raditi i kao turistički vodič.

Milica

Da li je istina da je Pravni fakultet najbolje završavati u svojoj državi, odnosno državi u kojoj želiš da živiš?

Draga Milice,

Na Pravnom fakultetu se izučavaju različite grane prava i kroz njih zakonodavstvo zemlje u kojoj se nalazi pravni fakultet. Zakoni su u odnosu na zemlje različiti u odnosu na određene institute, visine zaprijećenih kazni, rokove, procesne, parnične postupke i dr. Međutim, teorijski dio prava se ne razlikuje u značajnijem obimu, suština je gotovo uvijek ista. Za profesiju pravnika važi konstatacija da uče tokom čitavog života, ovo iz razloga što se zakoni mijenjaju a aktivan rad u ovoj oblasti zahtijeva i savladavanje novih zakona.

Marija

Zdravo! Oduvijek me zanimala moda, umjetnost i izuzetno sam kreativna osoba. Uvijek sam dobijala i pohvale na racun talenta za crtanje i osjecaja za modu. Interesuje me da li u Crnoj Gori postoji smjer modni dizajner, i ako ne, sta biste mi Vi savjetovali nakon Gimnazije, s obzirom na to da volim jezike i umjetnost?

Draga Marija,

Na Univerzitetu Crne Gore ne postoji studijski program za modni dizajn, ali zato možeš upisati Fakultet za dizajn i multimediju (u nastavku: FDM) na Univerzitetu Donja Gorica. Na FDM postoje tri usmjerenja: modni dizajn, grafičko-multimedijalni dizajn i film i mediji. Svi ovi smjerovi su namijenjeni umjetnicima poput tebe, a UDG ti nudi i širok spektar jezika koje možeš da izučavaš tokom studija.

Filip

Dobar dan, mene takođe zanima kriminalistika međutim kako je nema u CG zanima me da li znate gdje se moze studirati na prostoru BiH i Srbije,bilo bi poželjno da su fakulteti državni. Hvala 🙂

Dragi Filipe,

U BiH najbolje opcije za studiranje kriminalistike na državnim univerzitetima su: • Univerzitet u Sarajevu - Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije • Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru - Kriminalistika i sigurnosni menadžment • Nezavisni Univerzitet Banja Luka - Fakultet za bezbjednost i zaštitu, smjer Bezbjednost i kriminalistika • Pravni fakultet Univerziteta u Zenici, Krivično pravo Što se tiče fakulteta u Srbiji, ovo su najbolje opcije: • Univerzitet u Novom Sadu Pravni fakultet Smjer: Pravo, bezbednost i kriminalistika. • Univerzitet u Beogradu Kriminalisticko-policijski univerzitet Smjer: Kriminalistika • Visoka škola strukovnih studija za kriminalistiku i bezbednost Niš Smjer: Kriminalistika i bezbednost. Srećno!

Maša

Da li u Crnoj Gori postoji neki program studija na engleskom jeziku?

Draga Mašo,

U Crnoj Gori postoji svega jedan studijski program na engleskom jeziku, ali je to zvanično najbolja škola hotelskog menadžmenta na svijetu - Međunarodno hotelijerstvo i menadžment, Vatel, na Univerzitetu Donja Gorica.

Andrija

Da li u Crnoj Gori imam opciju da pohađam školu sa IB programom i ako ne, koje su najbliže škole sa takvim programom?

Dragi Andrija,

U Crnoj Gori IB program je dostupan u Knightsbridge School International.

Sneža

Da li smatrate da se prilikom izbora fakulteta trebamo više voditi stanjem na tržištu rada, odnosno okrenuti se onim profesijama koje su traženije, iako možda ne vidimo sebe u istim?

Draga Snežo,

Prilikom odabira fakulteta je najvažnije da izabereš ono u čemu se pronalaziš i šta je tebi interesantno, jer ćeš se tim baviti u budućnosti.

Katarina

Da li u Crnoj Gori postoji Fakultet za modni dizajn?

Draga Katarina,

Na Univerzitetu Donja Gorica, na Fakultetu za dizajn i multimediju postoje dva smjera: modni dizajn i grafičko-multimedijalni dizajn. Studije modnog dizajna se baziraju na praktičnim i teoretskim metodama, što omogućuje stvaranje budućih profesionalaca - modnih dizajnera.

Anastasija

Koji format je najbolje da koristim za CV kada se pripremam za upis na fakultet?

Draga Anastasija,

Najjednostavniji i najlakši način za pravljenje CV-ja jeste europass. Europass nudi gotov template i prepoznat je u svijetu. Ipak, strani fakulteti mnogo više cijene unikatan i lijepo dizajniran CV, zbog čega ti preporučujemo da koristiš Canvu ili neku drugu aplikaciju koja ima fakultetima privlačnija rješenja za CV.

Valentina

Koje poslove mogu raditi nakon završenih međunarodnih odnosa?

Draga Valentina,

Program međunarodnih odnosa nosi širok dijapazon zanimanja nakon završenog istog. Na primjer: politikolog, diplomata, novinar, kritičar, rad u nevladinom sektoru, rad u međunarodnim organizacijama, ambasador... Zavisno od specijalizacije postoji još mnogo mogućnosti za zaposlenje.

Vlado

Kakvi se sve testovi polažu prilikom upisa na Policijsku akademiju?

Dragi Vlado,

Prilikom upisa na Policijsku akademiju kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove upisa ulaze u proces selekcije. Selekcija se sastoji od opšteg znanja informisanosti od provjere fizičke spremnosti, psihičkih sposobnosti, zdravstvenih sposobnosti i od testa na prisustvu droga u organizmu. Kada se kompletna testiranja završe i dobiju bodovi oni se zbrajaju sa uspjehom koji kandidati donesu iz srednje škole i sve zajedno čini taj zbir bodova na osnovu kojeg se formira rang lista.

Miloš

Kako da znam da sam izabrao pravi fakultet?

Dragi Miloše,

Ukoliko su ti predmeti na fakultetu zanimljivi i osjećaš uzbuđenje prilikom pomisli da ćeš se time baviti u budućnosti, onda je sigurno da nijesi pogriješio. Ipak, i da si pogriješio sa izborom, nije kraj svijeta. Još mnogo je vremena pred tobom.

Marianna

Dobar dan, zanima me da li postoji mogućnost da iako sam rođena u Crnoj Gori upišem državni fakultet kriminalistike u Srbiji ili Bosni i Hercegovini, odnosno da li je za upis na budžetu uslov državljanstvo te zemlje?

Draga Marianna,

Iako si državljanka Crne Gore, moguće je da besplatno studiraš kriminalistiku u Bosni i Hercegovini ili Srbiji. Svi zainteresovani studenti, bilo da su strani ili domaći, polažu prijemni ispit i na osnovu njega i svojih dosadašnjih ocjena (zavisno od fakulteta varijaju uslovi upisa) bore se za svoje mjesto na rang listi. Broj studenata koji može biti primljen "na budžet" je ograničen, ali sigurni smo da uz veliki trud i rad možeš stići do svog cilja. Srećno!

Milo

Da li u Crnoj Gori postoji smjer vezan za bezbjednost?

Dragi Milo,

Bezbjednost je ime smjera na Humanističkim studijama na Univerzitetu Donja Gorica. Takođe, u Baru na Fakultetu za poslovni menadžment postoji smjer "Bezbjednosni menadžment". Napominjemo da su oba fakulteta koje smo naveli privatni.

Milica

Koji studijski programi osnovnih studija se mogu upisati na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore?

Draga Milice,

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore na osnovnim studijama postoji samo jedan studijski program - Pravne nauke.

Milica

Da li se više znanja stekne na Pravnom fakultetu u Crnoj Gori ili na Pravnom fakultetu u nekoj drugoj državi?

Draga Milice,

Znanja koja možeš usvojiti na fakultetu zavise od literature koja se koristi, predavača, tvog truda i posvećenosti. Što se tiče Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore sigurni smo da ćeš mnogo naučiti, jer je posvećenost profesora studentima i želja da im prenesu znjanja na visokom nivou, a literatura koja se koristi pisana je od strane istaknutih pravnika.

Milica

Želim da studiram Pravni fakultet pa me zanima da li je dovoljno znanje koje steknem u srednjoj školi?

Draga Milice,

Odgovor na tvoje pitanje zavisi od više faktora - srednja škola koju pohađaš, smjer, kvalitet predavanja, ... Ukoliko si učenica Pravno - administrativnog smjera sigurni smo da ćeš imati određeno predznanje u odnosu na učenike drugih škola koji nisu imali priliku da uče predmete iz te oblasti. Međutim, to ne znači da su oni "u zaostatku" jer se svi predmeti na fakultetu izučavaju od početka - osnove.

Jovana

Šta mi je sve potrebno kako bih upisala farmaciju i koliko je to perspektivan posao danas? Da li postoji prijemni ispit i koji su uslovi za upis?

Draga Jovana,

Konkursom za upis prve godine studija Farmacije za studijsku 2022/2023. godinu na Univerzitetu Crne Gore bilo je predviđeno da će 30 studenata biti finansirano iz budžeta. Kandidati su dužni dostaviti: originalnu diplomu o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu;, originalna svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja, diplomu „Luča“ ili ekvivalentnu diplomu, kopiju biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuću ličnu ispravu koja se izdaje u skladu sa posebnim propisom; diplomu, ili ekvivalentni dokument o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili medjunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja (hemije i matematike). Kandidati koji su željeli da upišu stidijski program Farmacija na studijskoj 2022./2023. nisu polagali prijemni ispit.

Miloš

Da li na Pravnom fakultetu i dalje postoji smjer Kriminalistika?

Dragi Miloše,

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore više ne postoji smjer Kriminalistika. Na osnovnim studijama postoji samo jedan studijski program - Pravne nauke.

Jovana

Šta mi je sve potrebno kako bih upisala farmaciju i koliko je to perspektivan posao danas? Da li postoji prijemni ispit i koji su uslovi za upis?

Draga Jovana,

Konkursom za upis prve godine studija Farmacije za studijsku 2022/2023. godinu na Univerzitetu Crne Gore bilo je predviđeno da će 30 studenata biti finansirano iz budžeta. Kandidati su dužni dostaviti: originalnu diplomu o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu;, originalna svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja, diplomu „Luča“ ili ekvivalentnu diplomu, kopiju biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuću ličnu ispravu koja se izdaje u skladu sa posebnim propisom; diplomu, ili ekvivalentni dokument o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili medjunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja (hemije i matematike). Kandidati koji su željeli da upišu stidijski program Farmacija na studijskoj 2022./2023. nisu polagali prijemni ispit.