Skoči na sadržaj

Uspješno završena IV Generalna Skupština UNSCG

IV Generalna Skupština Unije srednjoškolaca Crne Gore održana je 19 – 21.10.2018 u hotelu “Palas” u Petrovcu.
Pored mnogobrojnih aktivnosti poput radionica o učeničkom parlamentu, rješavanju konflikata u timu, planiranju Dana srednjoškolaca, potrage za blagom itd. u kojima su delegati imali priliku da učestvuju, ova Skupština takođe je značajna zbog izbora novog Upravnog odbora, kao i rukovodstva Skupštine organizacije.

Prvog dana Skupštine delegati su, nakon dobrodošlice, kao i prve sjednice Skupštine, po grupama regija radili sljedeće aktivnoti:

 • Radionica “Modeli učeničkih parlamenata” – upoznavanje delegata sa pravilnim i efikasnim načinom rada jednog parlamenta kako bi isti bio što produktivniji, razmjena različitih iskustava među školama
 • Potraga za blagom – zanimljiva igra za naše delegate gdje su, pronalazeći “blago” kroz rješavanje zagonetki i obilazak Petrovca, dobijali korisne informacije o Uniji srednjoškolaca i onda iste iskoristili za kviz znanja o organizaciji
 • Dan srednjoškolaca – delegati su zajedničkim trudom osmislili razne aktivnosti za obilježavanje Dana srednjoškolaca, 17.11.

Takođe, prvog dana naši delegati imali su priliku da čuju prezentaciju o Omladinskoj kartici koja je napravljena za sve mlade u Crnoj Gori. Unija srednjoškolaca je partner koji podržava ovaj projekat koji podrazumijeva da mladi sa tom karticom dobijaju određene povlastice i popuste prilikom kupovine mnogobrojnih usluga.


Unija je u periodu prije samog održavanja Skupštine raspisala interni konkurs za nove članove kojim su oni mogli da se prijave za funkcije u Upravnom odboru i rukovodstvu Skupštine. Konkurs je bio raspisan za funkcije: predsjednik/ca UO, predsjednik/ca Skupštine, PR menadžer/ka, član/ica za marketing i finansije i koordinatori/ke južne, centralne i sjeverne regije. Tim povodom, drugi dan počeli smo sa sjednicom Skupštine, gdje su prijavljeni na konkurs za članove UO dobili priliku da se predstave svojim kolegama kroz razgovor u grupama, a takođe i prođu kroz testove koje im je pripremio Upravni odbor (znanje jezika, medijska pismenost, rješavanje hipotetičkih problema, online test o Uniji, javni nastup itd).
Nakon toga, delegati su učestvovali u radionici “Učenički parlament i ja – konflikti u timu”. Ovdje su, zajedno sa edukatorima, pokušali da nađu ispravna rješenja za mnoge konflikte koji se mogu desiti u njihovom učeničkom parlamentu i samim tim osiguraju njegov bolji rad.
Neumorni delegati su drugog dana takođe bili upoznati sa procesom pripreme Akcionog dana, obzirom da ih osmišljavanje tog projekta uskoro očekuje. Oni su bili podijeljeni u 3 grupe: tim za administraciju i logistiku, tim za komunikaciju i tim za PR i marketing. Delegati su u svakom timu učili princip rada i imali priliku da doprinesu svojim idejama, a isto tako i da pitaju članove Upravnog odbora sve što ih zanima vezano za realizaciju Akcionog dana.


Treći dan Generalne skupštine obilježilo je glasanje za novi Upravni odbor koji će na funkciju zvanično stupiti u martu 2019. Nakon što su kandidati dobili priliku da se još jednom kratko obrate ostalim delegatima, uslijedilo je tajno glasanje. Nakon prebrojavanja glasova od strane komisije koju su činili članovi Sekretarijata Unije srednjoškolaca, Generalni sekretar Jovan Bojović proglasio je pobjednike.
Delegati su dali svoje povjerenje kandidatima:

 • predsjednica UO – Varja Vukčević
 • predsjednik Skupštine – Danilo Popović
 • sekretarka Skupštine – Milica Miranović
 • koordinator JR – Bogdan Malavrazić
 • koordinator CR – Balša Božović
 • koordinator SR – Marko Vulević
 • PR menadžerka – Jelena Dobričanin
 • marketing i finansije – Maša Tomić