Skoči na sadržaj

Delegatkinja Viktorija Samardžić pokrenula akciju “Nijesi sama”

,,Nijesi Sama’’ je projekat koji je osnovala Viktorija Samardžić. Viktorija je realizaciju počela tako što je svoje vršnjakinje ali i djevojke koje poznaje pozvala da učestvuju u ovom projektu. U kratkom roku javio se veliki broj zainteresovanih djevojaka, a projekat je već sada okupio preko stotinu mladih žena koje dolaze iz Crne Gore, ali i regiona.

“Naš cilje je podizanje svijesti o učestalosti nasilja nad ženama; bilo ono verbalno, psihičko ili fizičko. Ovim projektom želimo da pokažemo da gotovo svaka žena kroz život doživi neki vid uznemiravanja i nasilja; te da ukažemo na to da taj problem nije nešto što se dešava ‘negdje’ i ‘nekome’, već svima: curama koje srećemo u školi, na ulici, u prodavnici. Takođe, želimo na ovaj način da pružimo podršku svakoj ženi koja je bila ili jeste žrtva nasilja, da ih podstaknemo da ne ćute o tome i da im dokažemo da one, koliko god se tako osjećale, zaista NIJESU SAME.”

Viktorija Samardžić, 18 godina, Tivat


Za realizaciju i širenje projekta planirane su  društvene mreže TikTok (@nijesisama) i Instagram  koje su široko rasprostranjene i gotovo svako ima pristupi istim. Na tim platformama su djevojke od utorka (26.01.) krenule da objavljivaku video snimke na kojima učesnice projekta odgovaraju na pitanja koja se tiču njihovih iskustava koje su imale kao pripadnice ženskog pola putem igre ,,Spusti prst”.

“Naime, vjerujemo da će javnost na ovaj jednostavan, razumljiv i pristupačan način bolje razumjeti ono što se dešava svakodnevno i na šta smo gotovo svi prestali da obraćamo pažnju ne shvatajući posljedice koje takva iskustva ostavljaju. U našim videima se neće pričati o iskustvima poput silovanja i fizičkog napada već o svim onim zanemarenim uznemiravanjima koja su postala toliko učestala i dovela do toga da život u konstantnom strahu postane realnost svih žena.” , ističe Viktorija.