Skoči na sadržaj

Želja i trening su put do uspjeha

Za mene je sport sastavni dio života. Fudbal, košarka, tenis, sve to se svakodnevno prati i gleda, ali ipak je na prvom mjestu moj sport – odbojka.
Deset godina, koliko sam u odbojci, nosi veoma lijepe uspomene, ali i veoma intresantnu „karijeru“.
 

Odbojkom počinjem da se bavim u osnovnoj školi u lokalnom klubu koji se tek otvorio u mom Petrovcu. Klub je bio otvoren za djevojčice i dječake, ali kroz te tri godine, gdje sam se prvi put susreo sa odbojkaškom loptom, većinu vremena ja sam bio jedini dječak. Zanimljiv period, nakon kojeg je bilo jasno da me ništa neće spriječiti da nastavim da se bavim ovim sportom, pa čak ni to što sam tada bio u manjini. Kako se približavao kraj osnovne škole, stekli su se uslovi da mogu sam da putujem u Budvu i tamo nastavljam da treniram. Svoje prve utakmice, ozbiljnije treninge, započinjem u tada novoformiranom klubu „Mediteran“. Uz odlične trenere, naporan rad i trud, posle određenog perioda došao je i poziv za reprezentaciju. Sa te tri godine reprezentativnih okupljanja, nosim jako lijepa sjećanja na turnire i putovanja sa drugovima iz reprezentacije.

Ali, nije bilo lako uklopiti sve obaveze. Osim škole i drugih vannastavnih aktivnosti, problem je predstavljalo i putovanje, pa se dešavalo da sam treninge čekao i po više od 2 sata, kada završim sa nastavnom. Sve to me nije obeshrabrilo, već sam nastavio dalje sve do kraja srednje škole, kada se otvorila neka nova mogućnost. Prosto ne bih mogao zamisliti svoj život bez odbojke, pa od kraja trećeg razreda srednje postajem i odbojkaški sudija. Interesantan je bio kraj prethodne takmičarske sezone, kada sam uz suđenje igrao i završnicu prvenstva za mlađe kategorije. Kroz odbojku sam upoznao jako puno ljudi i to je jedan od velikih benefita za tolike godine bavljenja sportom.

Poruka za sve mlade ljude je ta da pokušate da nađete sport u kojem se pronalazite, a osim što je fizička aktivnost važna za vaše zdravlje, pogotovo u ovom izazovnom periodu za cijelo društvo, kroz trening izbacite svu negativnu energiju iz sebe, budete zadovoljniji. A tu je i druženje, koje se ne može izostaviti.
Čuvajte se, budite zdravi i bavite se sportom!
Vladimir Perazić, potpredsjednik Upravnog odbora UNSCG, student fakulteta Političkih nauka Univerziteta Crne Gore u Podgorici