Skoči na sadržaj

Srednjoškolka

Za svakog osnovca je prelazak iz osnovne škole u srednju jedan, možda čak i strah. Strah od napuštanja, odvajanja. Smatramo da će sve krenuti na gore. Da priznam – i ja sam bila jedan od tih đaka. Bila sam veoma uplašena. Šta će se dogoditi kada napustim sredinu u kojoj sam “živjela” devet godina? Šta će biti sa mojim društvom, nastavnicima, okruženjem? Da li ću uspjeti da se uklopim?
Naravno, sve je ovo sasvim normalno. Sigurna sam da smo se svi mi osjećali tako. “Biće ti bolje i ljepše u srednjoj školi” je rečenica kojoj nijesam pridavala značaja. “Nemoguće”, pomislila bih.
Ali, iznenađenja se uvijek događaju. Već od prvog dana, kada sam ušla u to veličanstveno dvorište, shvatila sam da su moji strahovi bili sasvim neopravdani. Sve je nekako bilo ljepše, magičnije i manje strašno nego što sam očekivala. Brzo sam pronašla svoje mjesto u društvu, upoznala se sa okolinom. Svi smo odisali pozitivnom energijom i brzo smo pronašli sličnosti! Ali, onda je slijedio teži dio. Profesori… Sve počinjete iz početka. Iznova ispisujete stranice o sebi i morate ponovo graditi svoj portret, jer oni vas u prvom razredu ne poznaju. Niti ko ste, niti vaše radne navike, snove, interesovanja, ličnost. To je na vama da im pokažete.
Priznajem, uložila sam mnogo truda da se pokažem. Da budem sve bolja i bolja, da pokažem kakva sam učenica i osoba, ali i iz kakve škole dolazim. Ljubav prema osnovnoj školi me je vukla da se pokažem u što ljepšem svijetlu i da je učinim ponosnom.
I vrijedjelo je. Uspjela sam. Već dva tromesječja prvog razreda su iza mene i mogu vam reći da sam vrlo ponosna što ih mogu okarakterisati kao uspješne. Izgradila sam sliku o sebi baš onakvu kakvu sam i željela, a i opravdala uspješnost svoje stare škole.
Ova promjena je ya mene bila nešto veoma posebno i pozitivno. Upravo ono što mi je možda i trebalo. Stekla sam mnoga poznanstva i polako počela da izgrađujem puteve ka svim poljima koja želim da istražim. Srednja škola je upravo zbog toga tako magična!
Moja poruka je da ne budete uplašeni zbog predstojećih promjena. One su sastavni dio života i nose mnoga pozitivna obilježja. Nemojte srednjoj školi prilaziti sa negativnim stavom. Ona ne znači zaborav osnovne škole, naprotiv, ja je i dalje posjećujem i svakog puta kada zakoračim u nju, osjetim ponos jer sam opravdala povjerenje svojih nastavnika koji su oduvjek vjerovali u mene.
I vi možete učiniti isto! Srednja škola je jedno zaista predivno iskustvo i iako vam bude malo teško u početku, promišljene odluke i široki osmjeh će vas učiniti sigurnijima. Pronaći ćete zajednički jezik sa mnogim novim licima i uklopićete se u sredinu svojom jedinstvenošću. Srednja škola vam takođe može pomoći da izgradite i usavršite svoju ličnost i stasate u vrijednu mladu osobu sa jasnom vizijom kako učiniti društvo boljim. I ko zna, možda ćete upravo vi promijeniti svijet!