Skoči na sadržaj

Šest godina od osnivanja UNSCG

Jedna od prednosti društvenih mreža je što su dobar podsjetnik na prethodne događaje i iskustva. Ovog marta, notifikacija na društvenim mrežama me podsjetila na fotografiju sa Osnivačke skupštine Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Osnivačka skupština UNSCG bio je najveći i najznačajniji srednjoškolski događaj na kojem sam učestvovao. Učenici i učenice iz gotovo svih crnogorskih srednjih škola su se okupili da formiraju tijelo koje će predstavljati njihove interese i potrebe. Okupili su se da razmjene znanja, iskustva i ideje. Danas, šest godina od tada, još uvijek se jasno sjećam nestvarne energije koja je vladala na tom trodnevnom događaju koji nas je sve dodatno motivisao i inspirisao.  

Na Skupštini sam izabran za člana prvog Upravnog odbora UNSCG. Naredne dvije godine obavljao sam ulogu koordinatora južne regije. Bez ikakve dileme mogu reći da je Unija bila kruna mog srednjoškolskog aktivizma i uvod u aktivizam kojim se danas bavim.

Na samom početku članstva u Uniji imao sam sjajnu priliku da mnogo naučim od naših mentora i mentorki, a kasnije i da ja budem mentor drugim srednjoškolcima i srednjoškolkama. I jedan i drugi aspekt su imali izuzetno značajan uticaj na mene, moje kapacitete i moj životni put. Iako sam prethodno imao značajnog aktivističkog iskustva, što me i preporučilo za članstvo u UO, tokom svog mandata u Uniji sam istinski zavolio omladinski rad i postao dobar u toj oblasti.

Koordinisao sam rad delegata i delegatkinja iz deset škola sa juga Crne Gore, organizovao različite vrste aktivnosti, radio na strateškom planiranju i razvoju drugih dokumenata, sarađivao sa ključnim akterima na polju obrazovanja i omladinske politike, zagovarao i predstavljao potrebe srednjoškolske populacije – a to je samo dio iskustva koje mi je donijela Unija srednjoškolaca.

Sve to uticalo je da dodatno razvijem komunikacijske, liderske, mentorske, analitičke, organizacione i mnoge druge vještine, što mi je značajno koristilo tokom studija, ali i posla, imajući u vidu da sam još na drugoj godini studija počeo da radim u civilnom sektoru, vjerujem, upravo zahvaljujući iskustvu iz Unije.  

Još jedan važan aspekt članstva u UNSCG je i prilika za stvaranje poznanstava. Tokom svog mandata u Upravnom odboru, te kasnije kao alumnista, imao sam priliku da upoznam preko 150 divnih, pametnih, perspektivnih i inspirativnih mladih ljudi. Sa nekima od njih sam veoma blisko sarađivao, a najviše me raduje što sa nekima još uvijek sarađujem.

Štaviše, ponosan sam na izuzetno bliska i snažna prijateljstva sa nekim osobama sa kojima sam bio u Uniji srednjoškolaca.

Ponosan sam i kad vidim koliko su nekadašnji članovi i članice UNSCG danas uspješni u svojim poljima. Ponosan sam i kad vidim šta je i kakva je Unija srednjoškolaca danas. Raduje me što nove generacije srednjoškolaca i srednjoškolki pokazuju veliku želju da budu dio Unije – što prepoznaju prilike i mogućnosti koje Unija pruža.

Nakon šest godina od početka priče, a četiri otkad mi je mandat u Upravnom odboru istekao, i dalje Uniju srednjoškolaca doživljavam kao svoju – jer ona jeste Unija svih nas koji smo prošli kroz nju, ali i onih generacija koje tek dolaze. Unija srednjoškolaca je važna za naše društvo, jer direktno razvija kapacitete mladih ljudi koji su njeni članovi i članice i daje im prostor da iskažu svoje stavove i potrebe, a istovremeno doprinosi unapređenju položaja cjelokupne srednjoškolske populacije.

Draga Unijo, srećan ti rođendan!

Mićan Andrijašević, član prvog Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Crne Gore