Skoči na sadržaj

Imaš ideje? „Jedna će sigurno uspjeti“

Diplomirana politikološkinja Milica Petričević nedavno je ostvarila svoj san – hobi je pretvorila u biznis. Ono što svima preporučuje jeste da uče, da se usavršavaju i da se trude da imaju što više ideja.
Dok je bila djevojčica Milica je sanjala o tome da postane pjevačica, ali i frizerka. Kako je rasla, nove ideje su zamijenile one stare. Zanosila se time da se čak zaposli u državnoj upravi.
Ipak, ubrzo po završetku fakulteta, shvatila je da to i nije baš za nju.

„Kada sam napravila otklon od diplome i onoga što sam učila na fakultetu, i kada  se dosta toga promijenilo u državnim poslovima, načinima zapošljavanja i sl, sinonim za državnu službenicu mi je postalo ispijanje kafa i veliki nerad, što me iskreno nikada nije privlačilo“.
Zato je Milica, željna znanja i usavršavanja, krenula na poslovno putešestvije od brokera, menadžera, projektnog koordinatora, pa sve do računovođe.
Ova 29-godišnja Cetinjanka je za sve to vrijeme gajila veliku ljubav prema prirodi. A kako su se Miličina interesovanja poklopila sa interesovanjima njenog momka Marka, odnedavno je uz njegovu podršku pokrenula biznis. „I moja i njegova interesovanja i hobiji se nekako vežu za prirodu, i ta neka ljubav prema istoj, kao i želja da pomognemo očuvanju iste, je zapravo osnov pokretanja ideje/biznisa.“
A ta ideja je proizvodnja cegera.
„Izrađujemo cegere od isključivo prirodnih materijala i vršimo uporedo edukaciju o štetnosti plastičnih kesa, generalno plastike i promovišemo benefite boljeg ophođenja prema predivnoj prirodi koja nas okružuje.“ Sve je, priznaje ona, počelo neformalno. Krajem 2019. godine su krenuli sa testnom fazom preko društvenih mreža. No, već poslije nekoliko mjeseci stvorili su se uslovi da razmišlja o pokretanju firme.
„Nakon pola godine smo uz pomoć Programa podrške kreativnom preduzetništvu koji realizuju Glavni grad, Delta siti i Strategist, dobili pravi vjetar u leđa (finansijska pomoć, štand u Delti na mjesec dana, i savjetovanje vezano za marketing strategije) i u okviru kojeg smo između ostalog imali pomoć vezanu za osnivanje firme.“
Već danas Milica razmišlja o unapređenju posla.
„Trenutno radimo i na sajtu/onlajn prodavnici, koji će biti osnova našeg poslovanja. Trenutno je zaposlena jedna osoba u stalnom radnom odnosu, dok honorarno angažujemo još tri osobe/šnajderke/dizajnere.“ Cegerica neće stati samo na ovome, plan je mlade preduzetnice. „Planiramo da razvijemo proizvodnju (kupovina mašina), da zaposlimo još dvije osobe za stalno (šnajderka i dizajner), da uspostavimo stalnu bazu klijenata, da proširimo asortiman eko proizvoda, da plasiramo ponudu na regionalna i svjetska tržišta itd… Iako je iza nas već dosta toga, ispred nas je veliki posao.“
Ova energična djevojka ima recept za uspješan biznis, ali i poruku za sve one koji razmišljaju da krenu putem kojim je ona krenula. „Svakako da je najsjajniji scenario kada ono što volite da radite i daje rezultate, ali ja bih ovdje više potencirala neko konstatno učenje, napredovanje, rad, prihvatanje padova i grešaka kao sastavni dio puta ka uspješnosti, upornost. Stvarno je lako danas kada imate sijaset šansi i prilika da svoje ideje testirate i pokušate da razvijete. Jednu, dvije, pet… Jedna će sigurno uspjeti!
Tekst je napisan u okviru projekta „High school students and bussines – HAB“ koji realizuje Unija srednjoškolaca Crne Gore, a finansira Uprava za sport i mlade.