Skoči na sadržaj

Uključi se, budi dio učeničkog parlamenta!

 

Zašto je važno biti dio učeničkog parlamenta?

U periodu kada vannastavne aktivnosti imaju veoma bitnu ulogu u izgradnji ličnosti mladih osoba, ohrabrujuća je činjenica da je veliki broj onih koji su zainteresovani za iste.

Društvo mladima najčešće nudi brojne organizacije preko kojih mogu ostvariti svoje ciljeve i biti aktivni dio društva, ali, nigdje srednjoškolci ne dobijaju više prostora i više razumijevanja nego u Uniji srednjoškolaca i učeničkim parlamentima jer mi sav svoj rad baziramo na srednjoškolce.

Unija srednjoškolaca predstavlja krovnu organizaciju učeničkih parlamenata čiji su ciljevi:

Promovisanje učešća srednjoškolaca u procesima odlučivanja vezanim za sve aspekte njihovog života, sa akcentom na obrazovni sistem.

– Promovisanje savremenih trendova u obrazovanju, aktivizmu mladih i komenadžmentu u tim oblastima putem edukacija na bazi međunarodne saradnje.

– Samoodrživost.

 

SREDNJOSKOLCI 1 480x270

 

Postavlja se pitanje, „šta je učenički parlament?“

Najjednostavnije rečeno, učenički parlament predstavlja reprezentativno tijelo učenika jedne škole.

Kao zajednica učenika na nivou jedne škole, učenički parlament i njegovi članovi teže ka ostvarenju svojih ciljeva, a koji su mogući i ostvarljivi. Učenički parlament se sastoji od predstavnika svih odjeljenja, a rad UP vodi rukovodstvo koje sačinjavaju predsjednik, potpredsjednik i sekretar.

U ovoj zajednici nalaze se učenici sa različitim shvatanjima i mišljenjima što joj daje dodatnu vrijednost.

Učenički parlament je mjesto koje daje srednjoškolcima najviše prostora  za aktivizam. Preko UP mogu se organizovati sve druge sekcije u školi, za organizovanje mnogih aktivnosti pokretač je UP.

Mjesto u kojem se donose male odluke od velikog značaja koje mogu biti pokretač još većih promjena jeste upravo učenički parlament.

Pored toga što predstavlja mjesto u kojem srednjoškolci marljivo rade, on predstavlja i mjesto dobrog druženja i prijateljstva.

Da će rad učeničkog parlament biti vidljiv i od značaja, garantuje i podrška ostalih UP u državi i Unije srednjoškolaca. Posredstvom Unije srednjoškolaca organizuju se aktivnosti na državnom i međunarodnom nivou.

Unija srednjoškolaca kao krovna organizacija učeničkih parlamenata ima punu podršku u svom radu od strane Ministarstva prosvjete.

 

 

Pitanja nam možeš postaviti na e-mail unijasrednjosklaca@gmail.com a mi tebe pitamo:

– da li si spreman da budeš dio našeg tima;

– da li misliš da svojim idejama možeš doprinijeti poboljšanju zajednice:

da li si spreman da pokreneš promjene?

-želiš li da putuješ

-da stvaraš nova prijateljstva

-da se edukuješ

-da odlučuješ

-da podstičeš svoje vršnjake na aktivizam

 

Ako to želiš i ako si spreman/na, priključi se učeničkom parlamentu i Uniji srednjoškolaca!
Čekamo te na Generalnoj Skupštini!

 

Predsjednik UNSCG

Jovan BOJOVIĆ