Skoči na sadržaj

Učenički parlamenti u kontekstu uspostavljanja demokratije i podsticanja učeničkog aktivizma

Unija srednjoškolaca i Udruženje pedagoga Crne Gore otpočeli su realizaciju projekta „Učenički parlamenti u kontekstu uspostavljanja demokratije i podsticanja učeničkog aktivizma“, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva sporta Crne Gore, kroz Konkurs za finansiranje i sufinansiranje omladinskih organizacija.
Projekat se sprovodi sa ciljem da doprinese osposobljavanju mladih za život u demokratskom društvu, kako bi odgovorno i kvalitetno obavljali svoju građansku ulogu, poznavajući demokratske vrijednosti i način na koji demokratsko društvo funkcioniše.
Složićete se da značajnu ulogu u društvenom razvoju ima građanski aktivizam, a posebno aktivizam mladih, za koje često kažemo da su naša budućnost, ponekad zanemarujući važnost njihovog djelovanja u sadašnjosti. Živimo u demokratskom društvu, koje pravo glasa daje svakom građaninu, ali brojna istraživanja pokazuju da oni, a pogotovo mladi ljudi, znaju malo o svojim građanskim dužnostima.
Stoga, glavna projektna aktivnost obuhvatiće nekoliko obuka za srednjoškolce iz sve tri regije Crne Gore, koji su ujedno i članovi učeničkih parlamenata svojih škola, kao i predstavnike pedagoško-psiholoških službi, kako bi zajedničkim snagama, nakon što se realizacija projekta privede kraju, radili na promociji demokratskih vrijednosti u školskim zajednicama.
Nadamo se da će projekat naići na podršku javnosti, te doprinijeti i jačanju aktivizma srednjoškolaca, a sigurni smo da će im donijeti novo znanje, iskustvo i lijepa prijateljstva!