Skoči na sadržaj

Srećan Međunarodni dan srednjoškolaca!

“Međunarodni dan srednjoškolaca” se obilježava 17.11. u spomen i znak sjećanja na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje streljani bez prethodnog suđena. Dan srednjoškolaca danas poprima oblik borbe samih srednjoškolaca za njihova prava te zastupanje njihovih interesa.
Unija srednjoškolaca kao jedina organizacija u Crnoj Gori koja se direktno bavi srednjoškolcima/lkama iz dana u dan ulaže posebne napore kako bi njihov glas bio uvažen, a društvo izgrađeno po njihovoj mjeri, što je, smatramo ključno za prosperitet svake zajednice jer dan srednjoškolaca je svaki dan. Epidemiološka situacija spriječila je pojedinačne aktivnosti učeničkih parlemenata, koje prethodnih godina nijesu izostajale. Međutim, probleme sa kojima se suočavaju u svakoj školskoj zajednici targetirali smo u toku VI održane Generalne skupštine i sitematizovani manifest biće podijeljen sa donosiocima odluka.
Koristimo i današnji dan da posebno naglasimo koliko su mladi ljudi, na čelu sa srednjoškolcima marginalizovani tokom prethodnog perioda uslijed svih tema i situacija koje su pogodile crnogorsko društvo, stavljajući potrebe mladih daleko na marginama i van konteksta donošenja odluka. Još jednom apelujemo na institucije da se pažljivo posvete kreiranju prilika za mlade omogućujući im zdravu I stabilnu adolescenciju i sa posebnim senzibilitetom obraćajući pažnju kakve je posljedice online nastava, dogovorena bez prethodnog razgovora sa učenicima, ostavila na njihovo prevashodno mentalno zdravlje, ali i kvalitet stečenog obrazovanja.
Vama, drage srednjoškolke i srednjoškolci poručujemo da i dalje nastavite aktivno mijenjati ovo društvo ka boljem gdje će svako od vas moći ostvariti svoje puzne potencijale. Vi ste mjera po kojoj se sve treba odvijati, srećan vam dan srednjoškolaca!