Skoči na sadržaj

SAME Summer Camp 2015, Norveška Youth makes change happen

Uniju srednjoškolaca Crne Gore su predstavljali Radosav Razić, koordinator centralne regije i Kristina Dedić, nezavisna članica Upravnog odbora. Ovaj kamp se svake godine održava u drugoj zemlji. Mi smo imali priliku da prisustvujemo kampu u Norveškom gradiću Barandbu.

Za razliku od prošlih godina, ove godine je po prvi put odlučeno da se za vrijeme trajanja ljetnjeg kampa formira Gerelana SAME skupština. Na njoj je bilo mnogo riječi o politici SAME-ali i o daljim aktinostima ove organizacije.  

Radosav Razić i Kristina Dedić su članovi SAME grupe Quality and NADI workgroup koja se bavi kvalitetom obavljanja poslova i osmišljavanjem načina pružanja podrške novim inicijativama kao što su UNSCG i AsuBIH.

Na ovaj način su u mogućnosti da ispratie sve ideje i rješenja koja SAME predloži, a koja se direktno tiču članstva UNSCG u SAME. Kristina je grupi predložila formiranje jednog vida tool kit-a kojeg su svi prihvatili i na kojem će se raditi u narednom periodu. U pitanju je formiranje dokumenta sa ključnim pitanjima u vezi sa organizacijom Dana solidarnosti i sabranim odgovorima od strane svih organizacija koje su do sada imale priliku da organizuju isti. U pitanju je sav propagandni material (vizuelni prikazi i dodaci sa linkovima video zapisa i slično) sabran na jednom mjestu. Ovaj dokument bi postojao u elektronskoj i u štampanoj formi i bio bi dostupan svim budućim organizacijama zainteresovanim za pokretanje inicijative u okviru tog projekta.

Kao delegati, potvrdili smo važnost prisustva novih inicijativa na svim SAME sastancima. Sve organizacije članice radne grupe su oduševljeno prihvatile moto koji je, opet, bio predlog od strane naše delegacije, a koji glasi: Let us help you to help us. Ovim motom će se od sada voditi sve nove organizacije koje žele da se priključe SAME-u.

Takođe, Kristina Dedić je postala članica Koordinacionog odbora kojeg čini po jedan član iz svake organizacije. Njen mandat traje godinu dana. Koordinacioni odbor je tijelo koje nadgleda sva ostala tijela i prati rad radnih grupa, pogotovo u periodu dok se SAME zvanično ne registruje u Belgiji.

11722646 383645585163800 7288300710361755978 o

Sledeći physical meeting članova delegata SAME Quality and NADI radne grupe će biti održan u Kopenhagenu (Danska) od 02. do 05.oktobra, 2015. godine. Tu će biti od izuzetne važnosti naše prisustvo, s obzirom da će glavna tema sastanka biti upravo kreiranje dokumenta predloženog od strane naše delegacije. O finansiranju ovog puta je potrebno detaljnije govoriti sa ostalim članicama SAME-a, a pogotovo sa SHL-om.

Takođe, pored sastanka u Kopenhagenu, pozvani smo i na sastanak 20. novembra u Briselu (Belgija), na kojem će se organizovati još jedna sesija radne grupe i odlučiti o rukovodstvu SAME-a.

Zadovoljstvo nam je da primijetimo da smo kao organizacija prepoznati od strane SAME-a kao ozbiljan partner sa kojim su spremni da nastave saranju i dalji rad.