Skoči na sadržaj

Press konferencija povodom predstavljanja rezultata Konkursa za dodjelu finansijskih sredstava prikupljenih tokom “Akcionog Dana 2017”

Šest srednjih škola iz Crne Gore će, od sredstava prikupljenih tokom Akcionog dana, dobiti finansijsku podršku za realizaciju projekata koji imaju za cilj osnaživanje mladih i jačanje društva u cjelini.
To je saopšteno na pres konferenciji koju je organizovala Unija srednjoškolaca Crne Gore, povodom predstavljanja rezultata Konkursa za dodjelu finansijskih sredstava prikupljenih tokom “Akcionog dana 2017”, koji je realizovala UNSCG u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i srednjim školama, a pod pokroviteljstvom njemačke fondacije SHL.
Potpredsjednica Upravnog odbora UNSCG, Indira Količić, podsjetila je da je “Akcioni dan” prvi put organizovan u aprilu prošle godine u Podgorici, kada su 234 srednjoškolca u toku jednog dana radila kod 47 poslodavaca.
“Učenici su dobili priliku da budu zaposleni na mjestu koje sami odaberu, ili koje im obezbijedi organizator projekta, a koje je u skladu sa njihovim obrazovnim profilima. Za svoj rad kod poslodavca, svi srednjoškolci dobili su dnevnice, koje su uključene u poseban fond u ukupnom iznosu od dvije hiljade eura”, pojasnila je Količić.
Prema njenim riječima, u decembru prošle godine je raspisan Konkurs za dodjelu finansijskih sredstava prikupljenih tokom Akcionog dana, na koji su se, kako je pojasnila, mogli prijaviti učenički parlamenti svih crnogorskih srednjih škola.
“Rezultati prošlogodišnjeg Akcionog dana jesu zadovoljstvo i poslodavaca i učenika, te samim tim i broj zainteresovanih za ovogodišnji. U nadi da ćete nas podržati i ove godine, i nastaviti da svjesno budete krilo demokratske Crne Gore i demokratske crnogorske budućnosti, u kojoj su mladi stub razvoja, želim vam puno uspjeha u realizaciji vaših projekata”, poručila je Količić.
Ona je navela da će Akcioni dan ove godine, osim u Glavnom gradu biti organizovan u Bijelom Polju i Baru.


PR menadžerka UNSCG, Mia Zeković, kazala je da će se, od ukupno 16 prijavljenih projekata iz 14 učeničkih parlamenata, iz budžeta finansirati šest projekata, na osnovu Rješenja o raspodjeli sredstava prikupljenih tokom Akcionog dana 2017. godine.
“Zahvaljujem se svim učesnicima u ovom projektu, kao i učeničkim parlamentima srednjih škola Crne Gore, koji osmišljenim projektima žele da unaprijede omladinu naše države, kako bi time ojačali društvo u cjelini”, zaključila je Zeković.
Prema njenim riječima, iz budžeta Akcionog dana finansiraće se projekti srednjih škola: Srednja stručna medicinska, Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“, Gimnazija „Slobodan Škerović, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, Srednja stručna škola Cetinje, Srednja mješovita škola „17. septembar“.

Učenik gimnazije “Slobodan Škerović”, Andrej Vukčević, istakao je da njihov projekat ima za cilj jačanje preduzetničkog duha kroz razvijanje biznis ideja učenika, u saradnji sa Unijom mladih preduzetnika Crne Gore.
“Omogućili su nam tri mentora i tri predavača, koji će učestvovati u programu i pomagati našim učenicima. Na kraju, najbolja biznis ideja će dobiti podršku“, objasnio je Vukčević.

Učenik Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić” u Podgorici, Damir Maljević, kazao je da su učenici iz te škole tokom projekta imali priliku da se upoznaju sa telekomunikacijama, energetikom i elektronikom, kao i da će, kako je pojasnio, svojim projektom “Zašto ćutiš” ukazati na problem vršnjačkog nasilja.
“To je bilo lijepo iskustvo za učenike da vide koja će biti njihova potencijalna buduća zanimanja i
gdje se mogu angažovati”, kazao je Maljević.


(Info/foto/video: PR Centar)