Skoči na sadržaj

Održan peti Akcioni dan u Crnoj Gori!

9. maj bio je rezervisan za Akcioni dan!

Projekat “Akcion Dan” podrazumijeva da tokom jednog dana, učenici širom zemlje dobiju priliku da određen vremenski period budu zaposleni na mjestu koje im obezbijedi organizator projekta. Unaprijed ugovorene dnevnice uključuju se u poseban fond naše organizacije pomoću koga se kasnije raspisuje konkurs koji za svoj cilj ima odabir, finansiranje i pružanje podrške jednom ili više projekata (u zavisnosti od iznosa prikupljenih sredstava) učeničkih parlamenata srednjih škola u Crnoj Gori.

Unija srednjoškolaca realizuje Akcioni dan još od 2017. godine, sa pauzom 2020. godine uslijed virusa COVID-19. Počeli smo 2017. godine sa tri opštine, dok će se ove godine duh Akcionog dana osjetiti u dvadeset dvije crnogorske opštine.

Pripreme su počele mjesecima ranije. Opštinski timovi su u saradnji sa Rukovodstvom Unije vrijedno radili. Pripremali su ugovore, tražili poslodavce i volontere. 180 poslodavaca odazvalo se pozivu i obezbijedili su 700 radnih mjesta za srednjoškolce širom Crne Gore.
Za svoj rad, srednjoškolac/ka je dobio/la dnevnicu u iznosu od 10€ koja će biti dio sredstava koje Unija srednjoškolaca kasnije raspodjeljuje učeničkim parlamentima.

Neko je kuvao, neko radio u kancelariji, neko u vrtiću i još mnogo radnih mjesta je tokom Akcionog dana sijalo srednjoškolskim sjajem.