Skoči na sadržaj

Motivacioni događaji o preduzetništvu služe kao podstrek srednjoškolcima da započnu svoje biznis ideje

Lijepa i korisna priča dešavala se u proteklom periodu na sjeveru naše države. Srednjoškolci iz Mojkovca, Berana i Bijelog Polja bili su dio projekta “It is easy to be bizzy” koji realizujemo uz podršku Programa za mlade Kancelarije Ujedinjenih Nacija.
Sto tridest srednjoškolaca bilo je obuhvaćeno motivacionim događajima na kojima su govorile uspješne preduzetnice iz naše države.
Projektom smo inspirisali mlade ljude da započnu svoje preduzetničke poduhvate, i dali im potrebnu podršku u ostvarivanju svojih ideja. Ovim projektom smo direktno uticali na Cilj održivog razvoja koji govori o važnosti borbe protiv siromaštva, i na taj način  podstakli i i dalje podstičemo mlade ljude na bavljenje preduzetničkim djelatnostima. Sa druge strane, željeli smo podstaći djevojke na samousavršavanje i upornu borbu za svoje mjesto na tržištu rada (Cilj održivog razvoja broj 5 – Dostići rodnu ravnopravnost i ohrabriti sve žene i djevojčice). Ovim projektom smo pokazali i da rodna neravnopravnost nije zastupljena u preduzetništu, pa smo upravo iz tog razloga za motivatore imali uspješne preduzetnice.

Nemša Omerhodžić, vlasnica grafičkog centra “Merkator”, modne dizajnerke Aleksandra Maksimovska i Anja Adamović i Ivana Pajović vlasnica kompanije “Res publica”, bile su dio naših motivacionih događaja. One su u toku događaja, između ostalog, prisutnima ispričali svoju preduzetničku priču. Počeci, izazovi, usponi, trud i zalaganje, bili su dio njihovih izlaganja koja su podstakla srednjoškolce da se aktivno uključe u diskusiju i da na taj način sebi i drugima obezbijede veći broj informacija.
Kako bismo događaje upotpunili i dali im dodatnu vrijednost, ostvarili smo saradnju i sa Unijom mladih preduzetnika Crne Gore.
Generalni sekretar Unije srednjoškolaca, Jovan Bojović, i predsjednik Unije mladih preduzetnika, Uroš Bulatović, bili su domaćini svih događaja. Oni su sa srednjoškolcima vodili radionice i pružili im informacije o mogućnostima koje se nude za pokretanje biznisa.
Ono što je najbitnije, jeste zadovoljstvo onih zbog kojih smo projekat i realizovali. Nađa Laban, učenica beranske Gimnazije i Irvin Dizdarević učenik Srednje medicinske škole “Dr Branko Zogović” za naš sajt govorili su o svojim utiscima.
“Dopao mi se kompletan događaj i to što se trudite da usmjerite nas mlade koji smo na životnoj prekretnici” kazala je Nađa. Ona ističe da im je pruženo dosta korisnih savjeta, motivacionih poruka ali da je najvažnije to što su govornici svoje iskustvo prenijeli na prisutne i što su im na najbolji način omogućili kvalitetne informacije.
Irvin Dizdarević kaže da je stekao nova iskustva i da je proširio svoj pogled na svijet i tako dobio ogromnu motivaciju da radi a sebi i da razvija svoje ideje. “Projekat ‘It is easy to be bizzy’ na mene je ostavio zaista jak utisak. U druženju sa predavačima naučio sam mnogo toga o preduzetništvu, biznisu i uopšte o životu. Zahvaljujući snažnoj motivaciji uspio sam da bolje proniknem u sebe, da definišem svoje želje i ciljeve i da se borim za njih. Naučio sam da je svaki san moguće ostvariti ukoliko vrijedno radimo” zaključio je Irvin.
Unija srednjoškolaca će nastojati da ovakve i slične događaje realizuje i u budućnosti, jer se njima obezbjeđuje trajno i kvalitetno znjanje koje će koristiti kako direktnim korisnicima projekta, tako i široj zajednici.