Skoči na sadržaj

III Generalna Skupština

U periodu od 03-05. novembra 2017. godine u holetu Palas u Petrovcu, održana je III Generalna Skupština Unije srednjoškolaca Crne Gore kojoj je prisustvovalo 80 delegata iz gotovo svih srednjih škola u Crnoj Gori.


U petak, 03. 11. 2017. godine Skupštinu je svečano otvorila predsjednica iste, Anja Mićanović, koja je svim delegatima i gostima poželjela dobrodošlicu. Takođe, prisutnima se obratila i predsjednica Upravnog odbora, Andrea Mićanović, ističući težnje i uspjehe Unije, kao i sprovedene projekte.
Nakon uvodnih izlaganja i svečanog otvaranja, započeta je sjednica Skupštine Unije srednjoškolaca. Sekretar Skupštine Andjela Stešević utvrdila je da od 80 prisutnih, njih 67 ima pravo glasa.
Obzirom da je veliki broj delegata tek stupio u Uniju srednjoškolaca, Generalni sekretar Unije, Jovan Bojović, govorio je o osnivanju ove omladinske organizacije, kao i o njenoj viziji, misiji i strukturi, kako bi delegatima ukazao na to koliko je ovo tijelo relevantno za naše društvo, radi detaljne informisanosti delegata.
Nakon smjenjivanja Alide Pilice, za funkciju lokalnog koordinatora prijavile su se tri delegatkinje, koje su imale priliku da se predstave delegatima govorom ne dužim od 3 minuta, ističući svoje kvalitete, vještine,  probleme sa kojima se srednjoškolci svakodnevno susreću, kao i rješenja istih.
1. Nejla Franca
2. Kanita Šabotić
3. Biljana Mirčić       
U toku su 4 projekta Unije: Raise your voice, Coordination of the Youth Center,  It Is Easy To Be Bizzy, Student parliaments in the context of establishing democracy and encouraging student activism, tako da su predsjednica UO, Andrea Mićanović i Generalni sekretar, Jovan Bojović kroz rad po grupama prezentovali iste.
Vršnjačko nasilje je sve zastupljenije u srednjim školama i često nosi teške posljedice, prije svega za žrtvu, ali i po nasilnike i ukazuje na dublje probleme ne samo porodičnog već i društvenog okruženja, pa je samim tim tokom Skupštine stavljen akcenat na ovu temu, dajući mogućnost delegatima da se što više informišu.
Na kraju, predsjednica UO i Generani sekretar, prezentovali su dosadašnje aktivnosti Unije.
U okviru drugog dana uslijedilo je glasanje za lokalnog koordinatora sjeverne regije.
Odlukom delegata UNSCG, Biljana Mirčić, učenica Srednje mješovite škole iz Andrijevice će do marta 2019. godine biti na mjestu lokalnog koordinatora za sjevernu regiju UNSCG.
Zatim je održana panel diskusija ’’Vršnjačko nasilje – problem u srednjim školama’’ na kojoj je poručeno da mediji treba da afirmišu pozitivne vrijednosti i daju više prostora uspješnim mladim ljudima koji će služiti kao pozitivan primjer svojim vršnjacima. Više o panelu možete pročitati OVDJE.
Nakon panel diskusije, uslijedilo je drugi rad po grupama koji se tiče već pomenutih projekata.
Istog dana, delegati su takođe podijeljeni u grupe, radili na osmišljavanju načina obilježavanja 17. novembra, Dana srednjoškolaca.
Osim toga, predstavile su se i partnerske organizacije.
Marjana Krsmanović i Mićan Andrijašević su ispred NVO Juventas prikazali omladinski program kroz prezentaciju i kratke filmove, a Katarina Milović iz Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, prezentovala je viziju, misiju i strukturu ove organizacije.
Takođe, Generalni sekretar, Jovan Bojović, predstavio je delegatima jedan od najznačajnijih projekata UNSCG, a to je Akcioni dan, tokom kojeg je više od 230 podgoričkih srednjoškolaca radilo u državnom i privatnom sektoru, što im je omogućilo da steknu praktična znanja, koja će im pomoći da se opredijele za buduća zanimanja.
Posljednjeg dana III Generalne Skupštine svi prisutni su imali priliku da iznesu probleme sa kojima se srednjoškolci svakodnevno susreću, kao i da iznesu prijedloge za rješenja istih. Istakli su da su najveći problemi:
-nezainteresovanost
-nedovoljna komunikacija       
-slaba saradnja sa Upravom škole.