Skoči na sadržaj

“Garancije za mlade u Crnoj Gori”

Jedan od događaja koji je Unija srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG) sprovela u okviru rada na Platformi “Connecting Youth”, koja je osnovana 2017. godine, sa ciljem da promoviše povezanost mladih u regionu i unaprijedi poziciju mladih u „policy making-u“ jeste Panel diskusija pod nazivom „Garancije za mlade u Crnoj Gori“.

Panel diskusija se održala tokom VIII Generalne skupštine Unije srednjoškolaca Crne Gore 09.11.2022. godine sa početkom u 14 časova u hotelu “Aurel” u Podgorici. Ovoj panel diksusiji prisustvovali su delegati Unije koji su mogli da čuju više o “position paper”-u  pod nazivom “Razvoj Garancija za mlade u državama Zapadnog Balkana”, koji je kreiran u u okviru aktivnosti parnera na Platformi u maju 2022. godine.

Najprije se putem online platforme obratila Tanushe Muhametaj, predstavnica “Cooperation and Development Institute” Albanija. Objasnila je mladim učesnicima nastanak, rad i cilj samog projekta “Connecting Youth” platforme.

Uvodno obraćanje takođe je imao i Vladimir Perazić, koordinator CY platforme za Crnu Goru, pozdravio je prisutne kolege i predstavio rad Unije srednjoškolaca Crne Gore u okviru Platforme, kao i značaj platforme za UNSCG. Moderatorka panel diskusije bila je Nevena Jovanović, potpredsjednica UO UNSCG.

Panelisti koji su detaljnije pojasnili i obradili datu temu su :

Snežana Ivanović, koordinatorka za Garancije u Ministarstvu sporta i mladih

Jelena Fuštić, članica Radne grupe za Garancije, Forum MNE

Uroš Bulatović, Član Upravnog odbora, Mreža za mlade Crne Gore

Posvetili su se temi, uložili trud kako bi što bolje objasnili srednjoškolcima ,,Garanciju za mlade“ i odgovarali na pitanja delegata UNSCG. Neka od glavnih pitanja bila su : Šta Garancije za mlade donose mladima u Crnoj Gori? Približavanje i objašnjavanje pojmova i samog procesa koji projekat pruža. Na koji način država doprinosi da se Garancije implementiraju? Kako oni mogu pomoći pri implementaciji Garancija za mlade? Koji su izazovi u implementaciji Garancija?

Zahvaljujemo se ovim putem svim panelistima i učesnicima u diskusiji.