Skoči na sadržaj

13. međunarodna omladinska konferencija u Makedoniji, 11-14. septembar 2015. godine

Konferencija je okupila 60 mladih lidera iz 16 zemalja – Makedonije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Grčke, Nemačke, Italije, Kosova, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske, koji su imali priliku da se uključe u plodne diskusije sa renomiranim stručnjacima. Tokom konferencije, mladi lideri su dali preporuke za buduće akcije koje treba preduzeti u svojim društvima kako bi se prevazišla trenutna goruća pitanja.

Održano je mnogo sesija, uključujući i „Izgubljeni u demokratskoj tranziciji – politički izazovi i perspektive za mlade u jugoistočnoj Evropi“, sa dr Danetom Taleskim, iz Centralnoevropskog univerzitetu u Budimpešti i istraživačem i konsultantom u zemljama jugoistočne Evrope. Ramadan Ramadani, predsjednik Instituta Nisma i Filip Balunović, politički naučnik iz Srbije, pričali su na temu „Da li je radikalna ideologija pretnja demokratiji?“ „Ko gradi realnost – mi ili mediji?“ je tema na koju su sa učesnicima prilčali Mirza Softića – novinar Evropskog centra za novinarstvo i Borjan Jovanovski – urednik na NovaTV, Skoplje, Makedonija. Zanimljiva sesija je bila „Kreativnost kao ključ za nalaženje sanjanog posla“ sa gospodinom Sašom Cvetojevićem – preduzetnikom, Angel investitorom i osnivačem ZIP inkubatora u Hrvatskoj, Ivan Živković – Predsednik Timočkog Omladinskog Centra iz Zaječara, Goce Veleski – osnivač „O maj Gad „, kao i predstavnici kompanije Vitalia. Poslednja, ali ne i najmanje važna bila je sesija „Izazovi ili novi počeci?“, gdje su govornici bili Marko Vidojković, pisac i učesnik protesta 1996. u Srbiji i Anastas Vangeli, član #protestiram i učesnik protesta 2015. u Makedoniji. Učesnicima se obratila i ambasadorka Nemačke u Makedoniji.

Član UO UNSCG Filip Radojević je aktivno učestvovao na svim panel-diskusijama i radionicama. Takođe, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima omladinskih organizacija iz regiona ostvario kontakt, koji bi Uniji mogao da posluži u predstojećem periodu. Od posebne važnosti je kolega Rajčić Nikola, iz ”Inicijative za mlade”, koji je kao član UNSS imao zadatak da organizuje Social Day u Nišu, te nam njegovo iskustvo može poslužiti u organizovanju našeg ”Dana Čojstva”. On je takođe ponudio da ugosti volontere iz UNSCG na sljedećem Džez festivalu u Nišu, koji je najveći takve vrste u Evropi. Bilo je govora i o projektima regionalne saradnje u kojim bi Unija bila jedan od organizatora.

Konferencija je bila veliki uspjeh, Unija je ostvarila mnoge korisne kontakte širom Ex-Yu teritorije pa i šire, te se očekuje dalja saradnja sa istima.