Skoči na sadržaj

Svjetskog dana borbe protiv SIDE

Na inicijativu Učeničkog parlamenta, u saradnji sa profesorima škole, u informatičkoj sali škole priređena je panel diskusija povodom obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv SIDE. Predavanja su održali predstavnica Doma zdravlja, doktorka Sanja Ðukić, predstavnik centra za socijalni rad, Željko Pejović i Ljeposava Miljić, ispred Kancelarije za prevenciju narkomanije na Žabljaku.
Predavači su upoznali učenike sa pojmom HIV virusa i AIDS-a, kao bolesti koju isti izaziva, simptomima, stadijumima razvoja, i naposljetku, posljedicama iste, sagledavajući ove komponente iz perspektive svoje struke.
Učenici su, kao i prethodnih godina, pokazali veliku zainteresovanost aktivno učestvujući i postavljajući pitanja našim gostima. Takođe, da bi utisak bio potpuniji, prikazano je par kraćih filmova u kojima je kako animacijom, tako i ličnim iskustvima osoba koje su se suočile sa HiV-om ili AIDS-om bliže, i na učenicima zanimljiviji način, pojašnjena svaka od prethodno navedenih komponenti koje uslovljavaju posljedice i krajnji ishod ove bolesti.
Pored navedenih, diskusiji su se priključili i profesori naše škole, Gordana Ćurčić, Snežana Jovković i Miloš Nedić koji su iz svog aspekta, kao prosvjetni radnici, predstavili učenicima kako i na koji način se zaštititi od HIV-a, a samim tim i od SIDE.
Takođe, učenicima su podijeljeni flajeri putem kojih mogu povećati svoj stepen edukovanosti na ovu temu, dok su članovi Učeničkog parlamenta izradili dva panoa, posvećena ovom danu, koji su izloženi u holu škole.
Čitav događaj je medijski propraćen od strane novinara dnevnog lista “VIJESTI”, putem kog je šira javnost upoznata sa istim. Link objave­­:
http://www.vijesti.me/vijesti/zabljacki-srednjoskolci-prosli-kroz-edukaciju-o-hiv-virusu-i-aids-u-965595
DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina II- 4 boda
IV stepen dodjele bodova
Mediji-2 boda
V stepen dodjele bodova
Aktivnosti prisustvje stručno lice – 1 bod
UKUPNO BODOVA: 7