Skoči na sadržaj

Integrisani izvještaj- JU "Ekonomsko – ugostiteljska škola" Nikšić

Ekološka akcija

Dana 26. 10. 2017. godine učenički parlament je organizovao ekološku akciju sa ciljem da uljepša okruženje i stimuliše učenike da shvate bitnost očuvanja sredine u kojoj žive. Stoga je odlučeno da se akcija organizuje u dvorištu škole, jer tu učenici provode najveći dio slobodnog vremena.
Zasađeno je oko 220 sadnica žive ograde. U akciji su učestvovali učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda zajedno sa profesoricom biologije i ekologije Oliverom Lučić.
Humanitarna akcija

Dana 06. 11. 2017. godine na inicijativu učeničkog parlamenta, đaci škole su uzeli učešće u dobrotvornoj akciji u organizaciji Dječijeg saveza na čelu sa prof. Ratkom Radunovićem. Đaci su skupljali novac za Sonju Ćosović, samohranu majku dvoje djece koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Predstavnici parlametna u svojim odjeljenjima su skupili pomoć i još jednom pokazali humanost. U petak 10. novembra članovi parlameta sa koordinatorom su prisutvovali događaju “Veče talentata” gdje su porodici donirali novčanu pomoć od 256€ od učenika JU Srednje ekonomsko ugostiteljske škole iz Nikšića.
Uređivanje enterijera škole

Dana 27. 11. 2017. godine učenički parlament je organizovao akciju uređenje enterijera i škole. Učenici su uređivali enterijer i fasadu. Cilj ove akcije jeste stvaranje prijatnog školskog ambijenta i pružanje mogućnosti da svi talentovani učenici pokažu svoje slikovno umijeće. Sredstva za uređenje prostora dijelom je donirao Omladinski klub Niksic, a dijelom škola.
Edukativna tribina

Dana 23. 11. 2017. godine u organizaciji učeničkog parlamenta predstavnici Agencije za lokalnu demokratiju održali su prezentaciju povodom osnivanja Centra za mlade u Nikšiću. Prezentacija je održana na sjednici parlametna. Predstavici Agencije za lokalnu demokratiju su učenicima prezentovali budući izgled i idejno riješenje Centra za mlade kao bitno mjesto za okupljanje mlade populacije u Nikšiću i pozvali ih da se uključe u aktivnosti Centra.
“Psihologija zdravog uma”

Dana 14. 12. 2017. godine na inicijativu učeničkog parlamenta u saradnji sa sportskim psihologom Nikolom Mijuškovićem, održana je edukativno tribina. Tema je bila “Psihologija zdravog uma“. Sportisti škole, članovi parlamenta i ostali zainteresovani učenici, uživali su u zanimljivom druženju i čuli su puno toga korisnog što mogu primijeniti u svakodnevnom životu o zdravom načinu života, pozitivnom razmišljanju, životnom optimizmu, zdravom umu i razumu.
Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

Dana 23 i 24. 12. 2017. godine na inicijativu učeničkog parlamenta, učenici škole su uzeli učešće na Novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda u Nikšiću. Učenici obrazovnog profila kuvar su napravili kolače bez brašna, šećera i glutena, hranu koja ne trpi industirijski velike količine, ali daje poseban kvalitet, čuva zdravlje i vraća nas izvornim ukusima iz vremena u kojem je svaka hrana imala svoj prepoznatljiv ukus i aromu.
Članovi učeničkog parlamenta zajedno sa ekološkom sekcijom pripremila je ostali materijal za predstavljanje na sajmu (čestitke, novogodišnje ukrase, kalendare itd) i predstavili se širem lokalnom okruženju. Ova akcija imala je i humanitarni karakter, posle uspješno završenog Novogodišnjeg sajma dio hrane doniran je Banki hrane za materijalno ugrožene porodice.
Posjeta javnim institucijama

Učenički parlament je dana 26. 12. 2017. godine od 10h do 13h imao zanimljivu posjetu edukativnog karaktera. Članovi parlamenta sa koordinatorkom posjetili su  Narodnu biblioteku „Njegoš“, Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Kancelariju za mlade i Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Nikšić. Takođe su bili gosti i Kancelarije za borbu protiv narkomanije, a obišli su i Salu Skupštine Opštine. Posjeta je organizovana u saradnji sa Agencijom za lokalnu demokratiju.
Posjeta Dnevnom centru za stare

Članovi učeničkog parlamenta zajedno sa koordinatorkom su 27. 12. 2017. godine posjetili  Dnevni centar za stare u Nikšiću. U prijepodnevnom druženju sa najstarim članovima naše zajednice srednjoškolci su slusali njihovo bogato životno iskustvo.  Svakom  članu Dnevnog centra učenici su pokonili knjigu sa posvetom i čestitkom za predstojeće praznike.
U duhu darivanja i humanosti završili smo i zaokružena je i ova kalendarska godina pružajuči pažnju i toplinu najstarijim članovima naše zajendice. Dogovoren je turnir u šahu za naredni susret.
DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Osnovne aktivnosti- 2 boda
Ekološka akcija- 3 boda
Humanitarna akcija x3- 12 bodova
Edukativne tribine I- 3 boda
Edukativne tribine II- 4 boda
Ostale aktivnosti- 3 boda
V stepen dodjele bodova
Prisustvo stručnog lica- 1 bod
UKUPNO BODOVA- 28