Skoči na sadržaj

Dan srednjoškolaca u beranskoj stručnoj školi

Članovi Učeničkog parlamenta su bili složni da se sprovede ista ideja kao i prethodne godine, zbog niza pozitivnih komentara i interesovanja ostalih učenika.
Riječ je o kulturno-zabavnom programu koji se održao u fiskulturnoj sali škole, i koji je bio propraćen brojnom publikom.
Takođe, ove godine sa učenicima SSŠ družila se kao specijalna gošća Marijeta Mojašević – Savjetnica za mlade pri Sekretarijatu za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, ispred Kancelarije za mlade opštine Berane.

Učenica drugog razreda Maida Ajdarpašić je na ulazu u fiskulturu salu, mjesto održavan ja manifestacije, dijelila čokoladice sa porukama koje je parlament pripremio. Postojala je posebna kutija sa čokoladicama za profesore, na čijim su porukama bili ispisani posebni citati u zavisnosti od karaktera određenog profesora, i naravno postojala je druga kutija za učenike, sa kojima su odlučili da budu malo slobodniji pa su i pisali poruke u drugačijem stilu. 

Nakon dočeka gostiju, program je zvanično mogao da počne oko 12:10h.
Prvi koji je otvorio ovaj program, bio je učenik drugog razreda Aldin Ćeranić koji je izveo akustičnu verziju pjesme: „Anđeo“, u pratnji gitariste Veljka Jokića koji je njegov drug iz razreda.
Aldin je već na početku pokazao da će uslijediti odličan program, tako da je dobio ogroman aplauz od strane publike.
Sljedeća učesnica koja je nastavila sa dobrim bitom, bila je Bojana Đurić. Bojana je učenik prvog razreda, i ona se predstavila pjesmom od Marije Šerifović-Molitva. Takođe i Bojana se odlučila za akustičnu verziju te pjesme. Kao i Aldin, i Bojana je od strane publike dobila odlične komentare i ogroman aplauz!

Pored toga što je pjevala na početku, Bojana je takođe i učestvovala u reportaži o kojoj ćemo kazati nešto više u daljem izvještaju, a takođe joj je pripala i jedna od uloga u odlomku djela: „Gorčilo“

Sljedeće što je bilo na dnevnom redu, bila je prezentacija o najznačajnim aktivnostima koje je Unija srednjoškolaca sprovela.
Nešto više o tome ispričao je predsjednik Učeničkog parlamenta i delegat u Uniji srednjoškolaca, Begović Hamdija, koji je uz to i iskoristio priliku da i on lično prisutnima čestita Dan srednjoškolaca, kao i da pročita čestitku od strane predsjednika Unije, Jovana Bojovića povodom ovog datuma. Takođe, Hamdija je pročitao govor, Gorana Lalevića, predsjednika NVO Savjet mladih Berame, u kojem se izvinio zbog svoje odsutnosti kao I poslao poruku u kojoj je poručio: “Organizujte se, budite aktivni, kreativni I trudite se da realizujete svoje ideje. I ako na tom putu budete se zajedno I čvrsto držali lakše ćete ostvariti sve svoje zahtjeve I prava dokle god vas vodi zajednička snaga!”

hamdija   unscgba

Nakon predsjednika Učeničkog parlamenta, sljedeća je nastupila Razija Agović učenica drugog razreda sa svojom recitacijom. Razija je recitovala pjesmu „Mjesečina“ od učenice Danijele Petrović, koja je mnoge profesore književnosti ostavila bez teksta.
Nakon svoje završene recitacije, scenu je ustupila učenicima koji su se prijavili da odigraju neku folklornu igru, a u ovom slučaju u pitanju je igra pod nazivom: „Zavrzlama“. Nakon folklora, prisutnima se obratila Marijeti Mojašević koja je Savjetnica za mlade pri Sekretarijatu za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, ispred Kancelarije za mlade opštine Berane. Ona se zahvalila na pozivu da prisustvuje jednom ovakvom događaju, održala neki kraći govor i poručila da mladi u Beranama moraju više da se uključuju u svakodnevna dešavanja, kao i da se kod mladih mora razviti ta želja za aktivizmom.

A kakav bi to kulturno-zabavni program bio a da nema nečega o čemu bi se pričalo nakon njega? Članovi Učeničkog parlamenta su došli na ideju da snime reportažu na temu: „Šta bi poželjeli svojim profesorima?“
I ako su mnogi imali priliku da vide tu reportažu online, jer je izašla dan prije programa, za mnoge je upravo bila premijera na sceni u fiskulturnoj sali.
Sama reportaža traje nepunih tri minuta, i prikazuje neke od komičnih scena u školi.
Kako vam mi ne bi prepričavali čitavu radnju reportaže, vi možete kliknuti na sledećem i pogledati o čemu se radi, ukoliko već niste: https://www.youtube.com/watch?v=cnoBmLneKP0

Nakon smjeha, nastavili su sa dobrim bitom. Učenik prvog razreda Risto Lutovac je bukvalno tjerao suze na oči gledaocima, zbog neverovatnog pjevanja.
On je uzeo pjesmu od Miloša Radovanovića-Pukni Zoro i ostale ostavio u čudu posle svog izvođenja. Nakon Rista, usledila je grupa talentovanih učenika koji su odlično odigrali odlomak iz djela: „Gorčilo“. 

gorciloberane

Za sami kraj, učenici i profesori igrali su dobro poznato užičko kolo.
Uz zvuke konfeta, vesele ekipe i dobre atmosfere još jedan Međunarodni Dan srednjoškolaca je uspješno obilježen.

DODJELA BODOVA:

II stepen dodjele bodova
Kulturna manifestacija – 3 boda
Ostale aktivnost (snimanje filma) – 3 boda

V stepen dodjele bodova
Aktivnost realizovana na inicijativu UNSCG – 1 bod
Aktivnosti prisustvovalo stručno lice – 1 bod

UKUPNO: 8 bodova