Skoči na sadržaj

Dan srednjoškolaca podgoričke Gimnazije

Tim povodom, u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“ organizovana je panel diskusija „Učenički aktivizam – nekad i sad“ na kojoj su, u prvom dijelu, direktori gimnazija Semir Ljaljević i Radiša Šćekić, govorili o svom iskustvu kada je riječ o aktivizmu i učešću u vannastavnim aktivnostima u srednjoškolskom dobu. U toku razgovora, direktori su se osvrnuli na značaj učešća učenika u procesu donošenja odluka i rješavanju pitanja u vezi sa školom.

U drugom dijelu panel diskusije, učenici su iznijeli sadašnja iskustva i današnje forme učeničkog aktivizma. Kristina Dedić, prošlogodišnja maturantkinja Gimnazije „Slobodan Škerović“, bivša članica brojnih sekcija, govorila je o tome šta za nju predstavlja aktivizam i kako vidi mladog aktivistu/aktivistkinju. Maturant podgoričke Gimnazije, Darko Savović, govoreći o svom iskustvu i članstvu u školskim i vanškolskim sekcijama/klubovima, istakao je značaj tog iskustva, kao i brojne koristi koje je prepoznao. Dalje, Andrea Mićanović, predsjednica Đačkog parlamenta Gimnazije u Podgorici i Andrijana Paljušević, predsjednica Đačkog parlamenta Gimnazije u Tuzima, govorile su o značaju đačkih parlamenata u svojim školama, kao i aktivnostima koje se preduzimaju u okviru ovog tijela.

12295497 740429956090559 1691475451879756849 n

Kroz razgovor sa učesnicima panela, istaknute su brojne prepreke koje ometaju učešće učenika u odlučivanju u vezi sa pitanjima koja su im izuzetno važna, a zatim i date preporuke o tome na koji način bi se mogao podstaći aktivizam i uključenost srednjoškolaca u procesu donošenja odluka (od strane škole i samih srednjoškolaca).

Nakon panela, u Biblioteci je organizovana prezentacija vannastavnih aktivnosti na kojoj su učenice Sanja Crvenica i Andrijana Paljušević predstavile sve aktuelne školske sekcije i klubove ove dvije gimnazije. Za kraj programa, prikazan je film o predrasudama koji su snimili učenici gimnazija iz Podgorice i Tuzi, a u saradnji sa NVO 35mm.

Kao dio programa, kreirana je on-line anketa „Srednjoškolci u akciji“ koju učenici obije gimnazije mogu popuniti preko mobilne aplikacije i iznijeti sugestije, primjedbe, ali i razne inovativne ideje u vezi s pitanjima koja se tiču organizacije vannastavnih aktivnosti i njihovog aktivizma. Promocija ove aktivnosti bila je izvršena putem facebook stranice.

DODJELA BODOVA:
II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina – 3 boda
Ostale aktivnosti  (Prezentacija vannastavnih aktivnosti) – 3 bod

III stepen dodjele bodova
Društvena mreža – 2 boda

UKUPNO 8 BODOVA