Skoči na sadržaj

Aktivnosti UP danilovgraske Gimnazije

Inicijativa za sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i UNSCG

Na prvom sastanku u drugom pologudištu, javio se veliki problem koji je opterećivao kako učenike, tako i upravu škole. Naime, odmah po povratku sa raspusta čitano je obavještenje kako će se do tada plaćeni prevoz ukida 01.03.2016. Učenici, iznenađeni ovom odlukom, urgiraju od UP-a da preduzme nešto kako bi zadržali tu pogodnost. Nakon niza sastanaka sa Upravom škole i kontaktiranja UNSCG i Ombudsmana Crne Gore, akcija je kulminirala sastankom u Ministarstvu prosvjete između delegacija iz škole, Ministarstva prosvjete i Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Detaljniji izvještaji sa ove akcije su već svojevremeno poslati na adresu UNSCG i stoga je ovdje vrlo sažeto opisana ova aktivnosti koja je svakako bila najvažnija i „najteža“ aktivnost UP-a Gimnazije. Ova akcija je dala „težinu“ i kredibilitet ne samo našem Učeničkom parlamentu nego i samoj Uniji i pokazala Upravi i profesorima na kojem nivou funkcionišu obje institucije, za šta su stizale, pored neznatnih opaski dokonih profesora, i riječi hvale. Trebalo bi naglasiti da je UP obavještavao svakodnevno učenike škole o novim dešavanjima putem obavještenja u školi, ili po Fejsbuk grupama odjeljenja čiji su nosioci bili Predstavnici odjeljenja u Učeničkom parlamentu.

Njihov osmijeh vrijedi više

Njihov osmijeh

U okviru akcije Ekonomskog fakulteta kojoj se priključila UNSCG, naša škola se tradicionalno odazvala i naši učenici su još jednom pokazali humanost i prikupili značajna novčana sredstva od kojih su kupljene neophodne stvari za Dom u Bijeloj.

Čitano je obavještenje svim odjeljenjima u školi, i članovi parlamenta su se dogovorili da redovno podsjećaju svoje drugove i drugarice iz odjeljenja na akciju i na taj način doprinesu da se što veća suma novca prikupi. Novac se prikupljao 10-ak dana, od 04.04. do 13.04. 2016 godine, kada se organizovao novi sastanak parlamenta gdje su se članovi, po instrukcijama UNSCG, odlučili i rezervisali one stvari koje su željeli da doniraju Domu. Akciju je sa oduševljenjem ispratila i Uprava škole, a o rezultatima akcije bila je obavještena cijela škola spiskom kupljenih namirnica na oglasnoj tabli, koju su članovi parlamenta dostavili timu Ekonomskog fakulteta.

Turnir u fudbalu 

Fudbalski turnir

Pored državnog i turnira UNSCG i Ministarstva prosvjete povodom decenije od obnove nezavisnosti, UP naše škole se odlučio da organizuje tradicionalni školski turnir u fudbalu i ove školske godine. U saradnji sa profesorima fizičkog vaspitanja 04.04. su otvorene prijave u okviru kojih se, za 2 dana koliko su trajale, prijavilo 16 odjeljenskih timova od ukupno 19 odjeljenja u školi!

Nakon prijema prijava, od simboličnih sredstava za učešće na turniru, kupljene su fudbalske lopte za turnir, obnovila se sportska oprema za čas fizičkog vaspitanja i kupljene su medalje i pehari za pobjednike. Nakon održanja žrijeba, raspored se redovno ažurirao na oglasnoj tabli škole. Fudbalski turnir je veliki užitak, koliko za učenike-toliko i za profesore. Utakmice, pogotovo u odmakloj fazi turnira, su praćene punim tribinama Sportske hale u Danilovgradu, a često među učenicima koji navijaju za svoje odjeljenje možete pronaći i odjeljenjske starješine koje srdačno bodre svoje učenike. Nakon utakmica, profesori i igrači često komentarišu igru i turnir umnogome doprinosi poboljšanju raspoloženja u ovom periodu kada su đaci obično opterećeni gradivom.

Eliminacionim sistemom, turnir se približavao kraju iz nedjelje u nedjelju do 27.04.2016, Dana sporta u našoj školi kada je fudbalska groznica, koja je drmala čitavu školu nepun mjesec dana, kulminirala finalnim mečom i to između odjeljenja iz prvog i iz četvrtog razreda. U prepunoj hali „prvaci“ su iznenadili sve i postali prvo odjeljenje u istoriji organizovanja školskog turnira u Gimnaziji koje je osvojilo fudbalski turir u I razredu! Tom utakmicom je završena svima najdraža aktivnost drugog polugođa.

 

DODJELA BODOVA:
II stepen dodjele bodova
Humanitarna akcija – 4 boda
Ostale aktivnosti (sportski turnir) – 3 boda
Promovisanje aktivizma i prava srednjoškolaca (Sastanak) – 2 boda

III stepen dodjele bodova
Oglasna tabla x1 – 1 bod
Društvene mreže x1 – 2 boda

UKUPNO 12 BODOVA