Skoči na sadržaj

Iz ugla profesora…

Nerijetko imamo priliku da čujemo komentare vezane za obrazovni sistem u našoj državi, vodimo debate o tome da li je bilo bolje prije uvedenih reformi ili sada, kako funkcioniše online obrazovanje u Crnoj Gori… Mišljenja se često razlikuju, u zavisnosti iz kog ugla posmatramo navedenu temu.
O tome kako iz ugla profesora izgleda školovanje u Crnoj Gori u današnje vrijeme, sa akcentom na pandemiju virusa Covid-19, imali smo priliku da saznamo od Željka Vujovića, profesora biologije u danilovgradskoj Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš. U nastavku vam prenosimo njegov stav koji je rado podijelio sa nama.
,,Obrazovanje u Crnoj Gori prolazilo je kroz mnoge reforme. Svaka je ostavljala za sobom određene prednosti i mane. Smatram da je obrazovanje inertan proces, u njemu se promjene dešavaju sporije i sa mnogo više otpora. Kako mnogi ističu, ključ kvalitetnog obrazovanja je nastavnik. On je taj koji treba učenicima da bude vodič i neko ko će ih usmjeriti ka njihovom cilju.
Kao neko ko već par godina radi u gimnaziji, mogu navesti određene prednosti koje učenici imaju prilikom njenog izbora. Prije svega mislim na mogućnost kvalitetnog obrazovanja, dodatnog usavršavanja i razvijanja određenih vještina i sposobnosti kroz razne sekcije, radom u učeničkom parlamentu, učešćem u radu omladinskih klubova i tako dalje. To će im kasnije koristiti da naprave pravi izbor u daljem obrazovanju. Što se tiče školovanja u stručnim školama, ono se mnogo promijenilo i sada učenicima pruža velike mogućnosti da odaberu pravo zanimanje gdje će moći da stiču znanja i vještine kroz praksu, koje će im omogućiti brže zaposlenje nakon završetka školovanja.
Moram naglasiti da nastavnici u osnovnim i srednjim školama koriste svaku mogućnost da se dodatno usavršavaju kako bi mogli stečena znanja primijeniti u učionici da bi časovi bili kvalitetniji i zanimljiviji. Učenici imaju mogućnost da učestvuju u programima razmjene, da koriste brojne stipendije koje će im omogućiti da provedu godinu dana u stranoj državi kako bi usavršili jezik i stekli nova iskustva.
U vremenu kada se suočavamo s pandemijom izazvanom virusom korona, obrazovanje u našoj državi prolazi kroz jedan izazov. I za nastavnike i učenike novo je iskustvo. S obzirom na to da sam imao priliku da učestvujem u projektu #UčiDoma pomoglo mi je da primijetim prednosti i nedostatke virtuelizacije nastavnog procesa. Kao prednost bih naveo to da je virtuelna nastava pružila razne elektronske mogućnosti, kako za nastavnike, tako i za učenike. Nastavnici su u prilici da obogaćuju elektronsko znanje kroz mogućnost upoznavanja različitih alata za kreiranje nastavnog sadržaja pristupačnijeg učenicima. U svakodnevnoj komunikaciji s učenicima često čujemo da je učionica nezamjenljiva. Tu učenici ostvaruju direktnu komunikaciju sa svojim nastavnicima i zajednički rješavaju mnoge probleme. Nadam se da će se u skorije vrijeme ova trenutna situacija popraviti i da ćemo se svi vratiti normalnom životu.”
Zahvaljujemo profesoru Željku na izdvojenom vremenu i mišljenju koje je podijelio sa nama i sa njim dijelimo želju da ćemo se već u drugom polugodištu vratiti normalnom životu – mi školskim klupama, a on katedri.