Skoči na sadržaj

Održane online radionice o vršnjačkom nasilju

23. decembar bio je rezervisan za mlade ljude iz sjeverne regije Crne Gore koji su bili zainteresovani za sticanje znanja o vršnjačkom nasilju. Oni su imali priliku da uče o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati ali i kome se obratiti za pomoć.
Radionice su bile interaktivne, te su tako i učesnici imali priliku da podijele iskustvo vezano za vršnjačko nasilje. Konstatovali su da mladi iz straha ne prijavljuju nasilje koje primijete, ali i čije su žrtve. Zato su, svjesni da će to donijeti promjene, odlučili da ove radionice oni prezentuju svojim učenicima u školi.
24og decembra smo se družili sa mladima iz Podgorice u dva termina, zbog velikog broja prijava. Sa naglaskom na bitnost razlikovanja verbalnog i fizičkog nasilja, nastavili smo razgovor o ovoj gorućoj temi. Nasilje se pojavljuje u različitim oblicima. Verbalno nasilje je svaki vid ismijavanja, nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, vrijeđanje, dobacivanje. Nije neophodno naglašavati koliko mladi, bez obzira na uzrast, mogu biti inventivni u ovakvim ”kreativnim” oblicima verbalnog izražavanja. Fizičko nasilje podrazumijeva udaranje, guranje, otimanje i uništavanje stvari.
Ove, nažalost, aktuelne teme pomenute su i 25og decembra u Danilovgradu, Nikšiću i na Cetinju. A dan posle, 26og decembra na adresi Zoom platforme ugostili smo mlade iz južne regije.