Skoči na sadržaj

Poziv za prijave srednjoškolki i srednjoškolaca na edukativni program Seanema festivala

U okviru svoje pete edicije, Seanema Film Festival organizuje besplatne filmske radionice za srednjoškolce (produkcija i kritika) uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), a u saradnji s Udruženjem Valjevska kulturna mreža (VAKUM) i Cinemapolis iz Crne Gore. Jedan od pridruženih saradnika na projektu je i Unija srednjoškolaca Crne Gore.

Radionica za filmsku produkciju je četvorodnevni program ( od 19. do 22. septembar 2019. u Ulcinju) namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama u cilju upoznavanja sa svim aspektima proizvodnje igranog filma. Kroz mentorstvo, interaktivna predavanja i diskusije o filmskoj umjetnosti i produkciji, načelima pisanja scenarija, vizuelizacije priče, razvoja narativne strukture, snimanja i postprodukcije  polaznici i polaznice će osmisliti i realizovati sopstveni kratkometražni igrani film.
Nastavak radionice filmske produkcije održaće se u Valjevu (projekat SEAVA Youth), u okviru šeste edicije festivala Valjevski Filmski Susreti od 12 – 15. decembra 2019. Polaznici i polaznice prve radionice će, pored učenja o osnovama filmskog jezika i svim fazama rada na jednom filmu u Ulcinju, učiti o pravljenju mini dramskih serija u drugoj radionici u Valjevu.
Predviđeno je učešće 10 srednjoškolaca.
Radionica za filmsku kritiku je četvorodnevni program ( od 19. do 22. septembra 2019.) namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama u cilju promišljanja audiovizuelne umjetnosti s drugog aspekta, uz pisanje kritika selekcije kratkometražnih filmova pete edicije Seanema festivala. Učesnici imaju obavezu da prate filmski program, i kroz mentorstvo rade kreativnu analizu sadržaja. Na kraju radionice biće upriličena i dodijela diploma.
Izradom kratkih audiovizuelnih djela, kao i pisanjem kratkih kritika i analiza polaznici i polaznice aktivno razvijaju umjetničke sklonosti, komunikacijske vještine, te kritički odnos prema filmskim (medijskim) sadržajima.
Predviđeno je učešće 10 srednjoškolaca.

Ko se može prijaviti? 

Srednjoškolci i srednjoškolke sa prebivalištem u Crnoj Gori, dakle učenici/e uzrasta od 15 do 18 godina, koji/e su zainteresovani/e za filmsko stvaralaštvo u svim njegovim oblicima.

Kako?

Potrebno je popuniti jednu od sljedećih prijava, najkasnije do ponedjeljka 09.09.

Prijava za filmsku produkciju:

https://docs.google.com/forms/d/1V0AcgfTbWSTQu0U8KxlgcB7b56oiTESg_j46uDhkOg8/edit

Prijava za filmsku kritiku:

https://docs.google.com/forms/d/1CuNJJVi7x3eh6U7rq-tNsNsh5p1bowBK2iNfCnTdiCI/edit 

Izabrani učesnici će biti obaviješteni da li su primljeni, u roku od dva dana od datuma zatvaranja prijava.