Skoči na sadržaj

Uticaj korone na mlade iz perspektive roditelja

Korona je 2020. godinu učinila malo drugačijom od ostalih. Ljeto, koje bi proveli negdje van zamlje, ove godinu su svi proveli u svojoj državi sa svojim najbližima.


Kako je ovaj virus promijenio život nas starijih, isto tako je u velikoj mjeri promijenio i život mladih. Dok su svoje slobodno vrijeme provodili sa prijateljima, sad se osjećaju izolovano u svojim kućama. Ostaju u sobi sa nadom da će se vratiti u školu i vidjeti svoje vršnjake. Korona je ostavila i neke posljedice na zdravlje djece i mladih ljudi, posebno zbog osjećaja izolovanosti i izdvojenosti od vršnjaka. Mnogo mladih brine i zbog izolacije od porodice i prijatelja isto kao i od straha da će dobiti virus i umrijeti od njega.

Povratku u školu se ne raduju samo djeca, nego i mi, roditelji. Veliki je pritisak i na nas kako da održimo radnu atmosferu u domaćem okruženju, kako bi djeca ostvarila što bolje rezultate, znajući da je to u ovakvoj situaciji jako teško. Povratak u školu đeci bi vratio osjećaj sigurnosti i pomogao da se vrate u normalu. Kao i svima ostalima, tako i nama, škole su drugačije mjesto nego što su bile prije.

Maske su svima postale modni trend, što je mladima omogućilo manji stres pri njihovom nošenju. Mladi trebaju da se osjećaju nezavisno, kako bi imali prostora i za sebe, da mogu sami da donose odluke i imaju određenu kontrolu.

Ova situacija je najviše promijenila život mladih. Kada se jednog dana sjete đačkog doba neće misliti na „google“ učionicu, već na svoje prijatelje i na zajedničke uspomene koje su sa njima imali.

 
 
Danka Brašanac, 33 godine, roditelj