Skoči na sadržaj

Svijet ostaje na nama!

Međunarodni dan srednjoškolaca, 17. novembar, obilježava se kao dan sjećanja na studente i profesore koji su istog dana 1939. godine bez suđenja strijeljanizbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje.
Osvrćući se na položaj srednjoškolaca i studenata u tom vremenu, srećna sam što se ovdašnji stasus jednog učenika promijenio na bolje. Danas svako od nas ima svoje mjesto u moru talenata, gdje se samo čeka da ispliva i pokaže sebe na jedinstven način. Svjestan svojih prava, ali i dužnosti, srednjoškolac ima brojne mogućnosti i puteve koji su pred njim. Konačno, svoje mišljenje može iznijeti javno, na sav glas, bez brige zbog osude i krivog shvatanja. 
Napredak na polju mentalnog zdravlja za nas kao najranjivije, neopredijeljene i donekle još uvijek neodlučne, mnogo me raduje i ohrabruje na dalje korake. Napokon shvatamo da je tu neko ko će saslušati svaki naš, naizgled bezazlen problem, znajući koliko je zastupljeno vršnjačko nasilje, konačno se javila ta nada i prvi koraci ka njegovom istrijebljenju.
Mi smo ključni dio mehanizma društva, jer svijet ostaje na nama – mladima. S toga se nadam da ćemo ovaj dan obilježiti kako uz aktivnosti zabavnog, društvenog i edukativnog karaktera, tako i uz zaključak da se pokrenemo, jer #NašeVrijemeJeSADA !
 
Anastasija Đonović, učenica Gimnazije “Niko Rolović” iz Bara