Skoči na sadržaj

Pitali smo delegate da li imaju razvijen osjećaj da je raspust, obzirom da je učenje bilo od kuće

Da li imate razvijen osjećaj da je raspust, obzirom da je učenje bilo od kuće?
 

Viktorija Samardžić, 18 godina, Tivat

Da. Meni lično ovaj raspust zaista prija, možda i više nego prethodni kada se redovno išlo u školu. Online nastava mi predstavlja mnogo veće opterećenje i posljednje dvije sedmice su bile zaista naporne, tako da mi ovaj raspust mnogo prija i daje mi vremena da se posvetim sebi i bližnjima.

Dimitrije Pavlović, 16 godina, Bar

Uprkos tome sto je veliki dio škole bio online, dobro mi je došao raspust, i osjećam da je tu, mnogo više zbog vanškolskih obaveza nego same škole i ocjena. Jeste da je u pitanju kratkih 18 dana, i nemam tu ni puno odmora jer moram spremati dosta stvari za razne aktivnosti, ali je lijepo makar maći sa sebe taj pritisak koji stvara škola.

Jovana Marković, 18 godina, Cetinje

Što se tiče razvijenog osjećaja za raspust mogu reći da ga i nemam. S obzirom na to da nastavu pratim online, nemam neki osjećaj ni da idem u školu, tako da mi sav ovaj period od početka ove školske godine liči na raspust. Jedina stvar koja je drugačija jeste to što trenutno nemam obaveza oko škole, pa se samim tim i osjećam rasterećenije.

Milica Krstajić, 18 godina, Žabljak

Što se mene tiče, imam osjećaj da je raspust. Zapravo, poslije toliko obaveza kojima smo bili zauzeti pohađajući nastavu na ovaj nimalo lak način, dobro je došlo malo oduška, kako bi se naoružali novom energijom i vratili starim obavezama. Ljepotu zimske idile i novogodišnje euforije svakako kruniše zimski raspust, koji na poseban način daje uvod u novi početak. Nekako smo i do sada navikli da asocijacija Nove godine bude zimski raspust, pa taj osjećaj nije izostao ni ovoga puta, jer njegove čari ne mogu ugasiti ni izazovi pred kojima smo se našli.

Ivana Popović, 18 godina, Podgorica

Koliko god da ga nemam, toliko ga i imam. Iako smo pratili online nastavu, odnosno kod kuće, imali smo da učimo i radimo skoro pa podjednako kao što smo u školama. Ja sam lično jedva čekala ovaj kratki raspust, iako sam imala online nastavu, jer sam u ovom polugodištu imala mnogo školskih obaveza. Iako je sve bilo online, školovanje je normalno teklo, samo na drugačiji način. Pa zbog toga, vjerujem,  da su se svi obradovali ovom kratkom predahu. S obzirom da se gotovo više od pola godine nismo nalazili u školskim klupama, koliko god se poželjeli svega, na neki način smo se odvikli od nekih radnih navika i ubrzanog tempa.Ovaj raspust nam je došao kao psihičko rasterećenje, i prilika da nakon lošeg perioda provedemo praznike sa našim najmilijima.

Andrej Kalašić, 17 godina, Bar

Realno, ja i nemam neki osjećaj da je raspust. Duži vremenski period sam kod kuće, stoga sam izgubio radne navike, odnosno nemam više “osjećaj” za obaveze. Raspust mi je skoro identičan kao i predhodno školsko tromesečje tako da i nisam nešto oduševljen “odmorom”.

Nikolina Todorović, 18 godina, Nikšić

Iskreno, imam razvijen osjećaj raspusta. Uprkos nešto drugačijem izdanju prvog polugodišta u školskom kalendaru, ovaj poprilično buran period krunisali smo standardnim zimskim raspustom u kojem trenutno uživamo. Lično, izuzetno mi je prijao predah od kratkog, ali većini srednjoškolaca, sigurna sam, poprilično stresnog i neizvjesnog prvog dijela školske godine, realizovanog u online izdanju. Iako smo nastavu pratili od kuće, naše brojne obaveze i zadaci povukli su za sobom odgovornosti, pritisak i napore, čak i u većem obimu nego u redovnim uslovima. Iz trenutne lišenosti pomenutih obaveza proističe psihičko rasterećenje i odmor, koje nam je ovaj raspust donio.

Lea Rovčanin, 17 godina, Budva

Online nastava mi je pala teško i naporno tako da sam jedva čekala ovaj raspust da se napokon malo odmorim od škole, Teams-a, čudnih rasporeda, svega. Iako sam očekivala da će nastava koja se odvija putem interneta biti daleko lakša od nastave u školi, ispostavilo se obratno. Sada, kada su prošli iscrpljujući dani provedeni ispred računara prateći online nastavu mogu da kažem da sam ovaj raspust željno iščekivala pa se nadam da ću ga kvalitetno iskoristiti.

Dušica Lekić, 18 godina, Podgorica

Uprkos tome što smo ovu školsku godinu, nažalost, počeli na drugi način imam veoma razvijen osjećaj raspusta. Pohađanje nastave online za mene, a vjerujem i za većinu srednjoškolaca je dosta teži način, ni malo zanimljiv i jako naporan. I upravo zbog toga, iako je raspust kratak, dobro mi dođe da se odmorim od školskih aktivnosti i posvetim se sebi, porodici, prijateljima i onome što volim da radim.

Elma Nurković, 18 godina, Rožaje

Iskreno, nemam baš osjećaj da je raspust. Visiti nekoliko sati nad kompjuterom i ne zvuči baš kao raspust. U početku je online nastava bila vrlo teška dok nismo ušli u taj režim, ali i sada, naravno, preko dana oduzima nam dosta vremena viseći nad telefonom, kompjuterom,…