Skoči na sadržaj

Nisam više srednjoškolka-šta sada?

            Završila se srednja škola. Period prvih velikih uspjeha, pronalaženja sebe u moru mogućnosti koje nam život pruža, bezbrižnosti ali i neprospavanih noći zbog pismenih iz matematike, latinskog i drugih obaveza koje je kao breme nosilo ovo vrijeme.
I gdje sam sada? Kakav je ovo međuprostor koji me dijeli od moje srednje škole i približava me nekim novim iskustvima? Ovaj avgust nosi mnogo drugačije osjećaje i očekivanja, ali radujem im se. Možda više nisam gimnazijalka , ali sada sam neko drugi, sada sam studentkinja i vjerujte mi, ne mogu dočekati da vidim šta mi nosi ova novootvorena životna stranica.
Kada me pitaju kako se osjećam povodom završene srednje škole, nisam sigurna koji odgovor na ovo pitanje da dam, a da on u potpunosti opiše ono što zaista mislim. Moram priznati da su četiri protekle godine bile zaista godine koje ću pamtiti do detalja cijelog svog života. Nisu tu u pitanju samo akademski uspjesi i znanja stečena iz knjiga, već i ona o životu.. Uvijek kažem da srednja škola nije bila samo škola u kojoj se izučavaju određeni predmeti, već je to za mene bila i životna škola. Škola koja mi je omogućila da bliže upoznam sebe, da procijenim svoju okolinu, da utvrdim ko su ljudi koje želim oko sebe i da naučim da se nosim sa tom vijugavom rijekom koja se zove život. Shvatila sam da se naši zamišljeni tokovi nekada ne  podudaraju sa onim realnim tokovima života i da će nam se neke lekcije nametati same, a da mi možda nećemo u tom trenutku biti spremni na njih. Ali vremenom, i na to se naviknemo, pa sve te uspone, padove, pouke prihvatimo kao da smo samo na njih čekali. Vjerujem da je taj srednjoškolski period jedan život u malom, simulacija onog što nas čeka dalje. Srećna sam što se ova epoha završila, jer ovaj kraj je jedan novi početak, a počeci su uvijek ono što me najviše raduje. Ne plašim ih se jer znam da mi život pruža baš ono sa čim ja mogu da se nosim..
Dragi sadašnji srednjoškolci, poručujem vam da ste u periodu u kojem imate pregršt mogućnosti koje samo čekaju da ih otkrijete i iskoristite. Sigurna sam da svako prolazi kroz isto kroz šta sam prošla i ja, a nadam se da ćete se, kada maturirate, osjećati baš ovako, ponosni što ste se jednom zvali srednjoškolcima. Bliži se treći septembar, ali nemojte biti obeshrabreni zbog toga. Kraj ljeta je i dalje jedan novi početak, zar ne? Zato u ovom početku pronađite onu iskru koja sija samo za vas i budite orni za nove uspjehe, nove životne lekcije i nova iskustva. A ja ću vam se ubrzo ponovo javiti da podijelim sa vama šta mi je donio