Skoči na sadržaj

Sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta na temu kreiranja plana za drugu polovinu školske godine

Nakon ponovljenog zahtjeva za sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta na temu kreiranja plana za drugu polovinu školske godine, predstavnike Unije srednjoškolaca, Vladimira Perazića, potpredsjednika Upravnog odbora, Indiru Količić, generalnu sekretarku i Dunju Sekulović novoizabranu predsjednicu Skupštine UNSCG primio je državni sekretar, gospodin Martin Ćalasan u četvrtak 24.12.2020. godine.

Ukratko smo im prezentovali rad Unije podvlačeći da naše djelovanje nalaže da budemo prirodni partneri tom resoru, te da je nužno uključivanje krovne organizacije srednjoškolaca u proces donošenja odluka, u suprotnom bi cijela jedna, ne uopšte mala populacija, bila diskriminisana, što nije, čvrsto vjerujemo, nikome u interesu. Na sastanku smo imali priliku da čujemo o predloženim modalitetima nastave, ali i predstavimo im sve poteškoće sa kojima su se učenici sreli, o čemu su nas informisali putem anketa, kao i tokom VI Generalne skupštine koju smo održali krajem oktobra prošle godine i prethodno održanih sastanaka. Razgovarali smo i o maturskim ispitima, pripremama i realizaciji ove godine. Predloženo je da maturanti u drugom polugodištu idu redovno u školu kako bi se adekvatno spremali sa svojim profesorima, ali i dobiju ispitne kataloge za sva tri predmeta koja će se ove godine polagati eksterno.

Akcenat smo stavili i na to da autonomija koju škole imaju za konsultacije koje se održavaju bude strogo kontrolisana, kako se ne bi iste pretvorile u samo ispitivanje jer svakako da primat mora imati znanje i suština, kojoj ocjena daje samo formu.
Naše aktivnosti će i dalje biti usmjerene ka građenju demokratskog društva u kojem su mladi stub razvoja i svakim potezom ćemo se truditi da srednjoškolce zastupamo na najbolji mogući način.