Skoči na sadržaj

Predstavnici Unije na sastanku sa Ministrom prosvjete u Vladi Crne Gore, mr Pedragom Boškovićem

On je novinarima nakon sastanka kazao da je najviše pažnje u razgovoru bilo posvećeno problemima u srednjoškolskom obrazovanju.

„Dobra stvar je da smo probleme zajednički prepoznali, i da Ministarstvo uveliko radi da ih za sljedeću godinu otkloni“, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, prepoznata su tri ključna problema kada su srednje stručne škole u pitanju.

„Prije svega, treba povećati nivo praktične nastave, i da to bude ključna odrednica srednjih stručnih škola“, kazao je Bošković.

S druge strane, kako je naveo, tu je i prolaznost od srednjih stručnih škola ka univerzitetima.

„Naravno, ne smatram da to treba zabraniti, ali svakako treba da bude drugačije, da se, prije svega, eksterne mature koje su različite za gimnazije i srednje stručne škole, ili izjednače, ili da se to kod upisa drugačije definiše“, pojasnio je Bošković.

On je kazao da je kao roblem prepoznat i dnos nastavnog kadra, prije svega međusobni.

„Interesantno je da smo od srednjoškolaca čuli da je jedan od problema i timski rad nastavnog kadra u školama, a ne odnos učenik – nastavnik. To su dobre poruke koje ćemo sa Unijom srednjoškolaca i sa našim profesorima pokušati da ispravimo u narednom periodu“, naveo je Bošković.

Kako je kazao, treći problem koji je zajednički konstatovan su uslovi u pojedinim srednjim školama.

„Koji se, svakako, moraju unaprijediti, prije svega u pet srednjih stručnih škola koje su dosta devastirane i još nijesu prošle kroz sistem investicija Mnistarstva“, dodao je Bošković.

On je podsjetio da je u posljednjih par godina više škola obnovljeno i sada su, kako je naveo, uslovi u njima veoma dobri i na nivou najboljih obrazovnih institucija, ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

„Veliki sam optimista da će kvalitet obrazovanja Crnoj Gori u narednim godinama samo rasti“, kazao je Bošković.

Predsjednik Unije srednjoškolaca Jovan Bojović kazao je da su zadovoljni što je Ministasrtvo prepoznalo rad i značaj te asocijacije.

On je rekao da su Boškoviću danas predočili probleme koje su njihovi delegati iz 46 škola definisali na prvoj Generalnoj skupštini unije srednjoškolaca održanoj krajem oktobra u Bečićima.

„Upoznali smo ministra sa radom Unije i sa budućim akcijama i projektima koje ćemo sprovoditi“, dodao je Bojović.

Unija će, kako je kazao, sjutra obilježiti Dan srednjoškolaca performansom na Moskovskom mostu.

„Takođe, tu je i projekat kakav do sada nije rađen u Crnoj Gori, a to je Dan čojstva, dan kada će srednjoškolci raditi za poboljšanje obrazovnog sistema“, rekao je Bojović.

On je najavio i akciju odabira najboljeg učeničkog parlamenta u Crnoj Gori.

„Unija srednjoškolaca će se truditi da i dalje održava dobru saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom, Ispitnim centrom, Zavodom za školstvo, Centrom za stručno obrazovanje i ostalim institucijama“, poručio je Bojović.