Skoči na sadržaj

Održana online radionica o prevenciji HIV-a

Prvi decembar. Međunarodni dan borbe protiv SIDA-e. Ovaj dan okuplja ljude širom svijeta sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj HIV pandemije, mjere zaštite ali i značaj podrške ljudima koji žive sa ovom infekcijom.

Unija srednjoškolaca u toku godine organizuje preko 15 edukativnih radionica na temu HIV infekcije. Minimum hiljadu ljudi, putem različitih radionica, ima priliku da uči o načinima prevencije HIV infekcije. U saradnji sa ljekarima, iz godine u godinu, trudimo se da otklonimo predrasude o ovoj infekciji, ali i damo vjetar u leđa mladim ljudima da govore o istoj.
Jedna od radionica o prevenciji HIV-a održana je juče, na međunarodni dan borbe protiv SIDA-e. Ovoj interaktivnoj radionici je prisustvovalo 20 mladih ljudi koji su imali priliku da slušaju predavanje doktora Bastaća iz cetinjske bolnice.

Učesnici radionice govorili su o tome šta je HIV virus, kako se prenosi i koje su to preventivne mjere. Takođe, diskutovalo se i o HIV pozitivnim poznatim ličnostima ali i o ovoj infekciji u našoj zajednici.
Na radionici se govorilo i o spremnosti mladih da govore o HIV-u.
“Mladi nijesu spremni još uvijek da otvoreno govore o ovoj infekciji. Jedan od razloga je, prije svega, neinformisanost, ali i pritisak okoline. HIV je i dalje tabu tema, ali mislim da idemo ka tome da mladima ova tema ne bude strana. Već da o istoj mogu slobodno govoriti. Kako bi svi bili spremniji da govore o ovoj temi, mislim da je važno da ista bude dio obaveznog školskog programa u sklopu biologije ili nekog drugog predmeta.”, kaže Amina Bahović, jedna od učesnica radionice.