Skoči na sadržaj

Obilježavanje Dana srednjoškolaca u školama sjeverne regije

Gimnazija “Panto Mališić” Berane

Učenici Gimnazije “Panto Mališić” u Beranama, pripremili su jednosatni program kojim su dali svoj doprinos ovom značajnom danu. U okviru muzičko-scenskog hepeninga koji je izveden u amfiteatru škole, učenici su imali priliku da se uz muzički nastup članova školskog benda zabave, ali i da dobiju određene informacije koje se tiču našeg obrazovnog sistema i njegovog mjesta u evropskom obrazovanju.

gimba

Obrazovni centar, Šavnik

U ovoj školi održana je radionica na temu ‘Prava srednjoškolaca’
Stvarajući jedan zanimljiv poster sa porukom, edukovali su učenike i upoznavali profesore sa njihovim postojećim znanjima .
Bili su oslobođeni nastave prva 3 časa i radili po grupama, s’ tim što je svaka grupa imala zadatak da osmisli izgled postera i neka prava srednjoškolaca. Na kraju je demokratski izglasan najljepši poster i neka od najbitnijih prava, koja su utvrđena Deklaracijom o pravima srednjoškolaca. Poster je postavljen u holu škole, kako bi privukao pažnju učenik i profesora.

savnik

Srednja stručna škola “Vukadin Vukadinović” Berane

Učenici SSŠ “Vukadin Vukadinović” iz Berana nažalost nisu uspjeli pripremiti kompleksniji program i aktivnost, ali su zato članovi Učeničkog parlamenta napravili pano koji je okačen u holu škole. Na ovaj način su informisali učenike zašto se Dan srednjoškolaca obilježava, kratak istorijat, ali i podsjetili ih na obaveze i prava koje imaju kao srednjoškolci.
bavv

Gimnazija “Miloje Dobrašinović” Bijelo Polje

Program za “Dan srednjoškolaca” učenika Gimnazije,,Miloje Dobrašinović” iz Bijelog Polja bio je edukativno-zabavnog karaktera. Prvi dio sastojao se iz govora direktora škole i presjednice parlamenta. Zatim je uslijedila prezentacija koju je spremila Jovana Marsenić, a koja je podsjetila prisutne goste zašto je taj datum bitan i za one koji ne znaju šta je “Dan Srednjoškolaca”. Prezentacija je takođe predstavila dosadašnje uspjehe parlamenta.
bpg   bpg6

Uslijedio je i zabavni program. Najviše ovacija dobili su učenici koji su spremili dio iz filma “Lajanje na zvezde” i nasmijali publiku. U sklopu zabavnog programa našli su i besjeda, ples, duet “Natalija i Isidor”, mini skeč na temu “Ženski razgovori” i na samom kraju naši srednjoškolci u sklopu svojeg benda zajedno sa svim učesnicima programa pjevali su pjesme karakteristične za srednjoškolce.

bpg4   bpg8

Prije ovog dogđaja pedagog škole, Ajsela Madžgalj i delegat Unije Srednjoškolaca, Jovana Marsenić, učestvovali su u jutarnjem programu i dali više informacija o Danu Srednjoškolaca kao i Uniji, koja je bila inicijator ovog događaja

bpg7

 

Elektro-ekonomska škola, Bijelo Polje

Ova škola obilježila je Dan srednjoškolaca uz uvodni govor o Danu Srednjoškolaca, rukovodioca parlamenta i direktora škole Miloša Marića. Zatim je uslijedio zabavni dio ovog programa (pjesme i igre). Proslavi su prisustvovali članovi Učeničkog parlamenta i po još 2 učenika iz svakog odjeljenja (u školi ima 28 odjeljenja). Svi prisutni su bili jako zadovoljni organizovanim programom i ostali su u nadi da će obilježavanje ovog programa postati tradicija.

bpe

Srednja mješovita škola, Andrijevica

U holu škole izlijepljeni su hameri i papiri u obliku srca na kojima su pisala prava i naziv ovog dana. Članovi parlamenta su spremili prezentaciju koju su prikazali učenicima škole. Prezentacija se sastojala od prava učenika i značaja ovog dana. Što je najbitnije, škola je skupila novac i od tog novca kupljeni su slatkiši koji su se nalazili u velikoj kutiji u holu škole, tako da je svaki učenik mogao sam da se posluži.
Takođe, u velikom balonu su se nalazile poruke za svakog učenika. Uprava škole im je takođe izasla u susret pa su zadnja četiri časa bila skraćena.

andrijevica

Gimnazija “Tanasije Pejatovic” Pljevlja

Međunarodni Dan srednjoškolaca i Dan gimnazije obilježavaju se istog datuma, pa je tim povodom u školi održana sjednica Učeničkog parlamenta na kojoj je tema bila Dan srednjoškolaca, a na sam dan časovi u školi su bili skraćeni 15 minuta, na drugom času je preko razglasa išlo opširno obavještenje o značaju tog dana.
U holu škole je postavljena izložba slika i fotografija koje su pripremili učenici Gimnazije. U večernjim satima održana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća kojoj su prisustvovali predstavnici svih značajnih institucija u Pljevljima i svi članovi Učenickog parlamenta. Na sjednici je prikazan film o Gimnaziji.

Srednja stručna škola, Bijelo Polje

Srednja stručna škola, obilježila je Dan srednjoškolaca kulturno-zabavnim programom. Obilježavanje je održano u holu skole. Program je započet izlaganjem voditeljke a ujedno i predsjednice parlamenta Erne Idrizović koja je upoznala učenike o Danu srednjoškolaca i zbog čega se baš ovaj datum obilježava kao takav, takođe i o pravima učenika. Osim toga tri recitacije su kazivali: Jovana Radović, Kenan Idrozović i Dokara Nedisa, a besjedu: Farid Bahor. Nakon kulturnog programa prešli su na zabavni, koji je otvorila Elza Bahović pjesmom Jelene Tomasević- Oro.

bps

SMŠ “17. septembar” Žabljak

Na Žabljaku je obilježen ovaj dan izradom panoa, organizovanjem tribine gdje je glavna tema bila vršnjačko nasilje, a održana je i prezentacija o Danu srednjoškolaca kako bi se svi učenici na što bolji način edukovali o tom danu. Osim toga, napisali su i obavještenje koje je išlo preko školskog razglasa kako bi se svi učenici upoznali sa tim da se obilježava ovaj datum.

zabljak


Srednja medicinska škola “Dr Branko Zogović” Berane

Medicinari obilježili su 17.11. putem kulturno- umjetničkog programa. Početak je bio posvećen događaju iz 1993. pa su učenici na ustima imali flastere i u rukama držali ,,Ćutimo kao što vi nečujete’’, a potom je ostalima objašnjeno šta to zapravo znači. Govorili su i o pravima srednjoškolaca, održana je i tribina tj. prezentacija o Uniji, sve je bilo upotpunjeno pjesmom, literarnim radovima i na kraju su dijelili poruke koje su se odnosile na mlade. Parola UKLJUČI SE! NEKA SE I TVOJ GLAS ČUJE! bila je ključna i u potpunosti prihvaćena.

drb   drb1

 

Srednja stručna škola, Berane

Učenici uve škole obilježili su Dan srednjoškolaca kulturno-zabavnim programom. Na ulazu u fiskulturnu salu, gdje je i održan program nalazili su se izlijepljeni hameri. Na ulazu nalazila su se tri člana učeničkog parlamenta koji su svima koji su došli da prisustvuju programu podijelili čokoladice sa porukama. Kulturno-zabavni program se sastojao od sedam tačaka. Voditelji programa su podsjetili sve zašto je baš 17.11. Dan srednjoškolaca. Program je otvorila Jelena Ristić, učenica prvog razreda pjesmom “Med i zaoka” od Jelene Tomasević. Zatim se predstavila Razija Agović, takođe učenica prvog razreda, recitacijom pjesme “Čekaj me” od Konstantina Simonova.

 

Srednja stručna škola, Pljevlja

Učenici Srednje stručne škole u Pljevljima obilježili su ovaj dan tako što su upoznali profesore i pljevaljsku javnost sa radom i misijom UNSCG, srednjoškolskim i građanskim aktivizmom i potrudili se da ukažu na veliki značaj đačkih parlamenata za razvoj obrazovanja.

pv1   pv2

pv