Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta.

“Prvi put obilježen  je  2000. godine, sa ciljem da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, istudenata. Stoga ćemo u prvom dijelu događaja, zajedno sa prisutnim mladim ljudima, pokušati da odgovorimo na pitanja – Da li obrazovni sistem na pravi način njeguje kreativnost i koliko je ona danas značajna u različitim sferama života? Na samom početku,  čućemo mišljenje jednog od najpoznatijih TEDx govornika, Ken Robinsona, koji zagovara radikalne izmjene naših školskih sistema, kultivaciju kreativnosti i priznavanje različitih vrsta inteligencije.  Budući da se u posljednje vrijeme sve češće govori o kreativnosti kao važnom preduslovu za uspjeh na različitim životnim poljima, željeli smo da čujemo mišljenje mladih ljudi i sa njima diskutujemo o tome koliko im prilika obrazovni sistem nudi za razvoj kreativnosti. Tim povodom, srednjoškolci debateri: Nađa Čelebić, Marko Milikić, Vasilisa Milošević i Marija Popović kroz debatovanje će prezentovati pro i kontra argumente na temu: ‘Ovaj dom smatra da škole podstiču kreativnost’”, saopšteno je iz Unije srednjoškolaca.

Kako se dodaje prisutnima će omogućiti i da budu dio radionice ‘Koliko i kako brinemo o sebi?’  sa psihološkinjom Jasminom Đukić i NVO Juventas.

“Program ćemo upotpuniti i zatvoriti svirkom uživo. “One String” trio, koji čine Miloš Drobnjak, Todor Mitrović i Jakša Vlahović, maturanti Gimnazije “Slobodan Škerović”,  sviraće ExYu i strani pop-rok, među njima pjesme poznatih bendova – Rolling Stones-a, Dire Straits-a, Pink Floyd-a..

Dobrodošli su svi zainteresovani mladi ljudi, a prijave se mogu slati na e-mail adresu: omladinskicentarpg@gmail.com, najkasnije do subote, 12. avgusta  u 12:00h”, saopšteno je.

Ovaj događaj sprovodi se u okviru projekta “Koordinacija Omladinskim centrom”, koji sprovodi UNSCG, uz finansijsku podršku Ministarstva sporta Crne Gore.