Skoči na sadržaj

Humanitarna akcija “I u doba distance pružamo ruku”

Pandemija virusa Covid-19 je pored brojnih problema, sa sobom donijela i materijalne gubitke pa tako veliki broj ljudi, nažalost, nema uslove za zadovoljavanje svih potreba. Ovim povodom, Učenički parlament srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice u periodu od 01. do 20. decembra organizuje humanitarnu akciju pod nazivom “I u doba distance pružamo ruku”. Cilj akcije je pomoć materijalno ugroženim porodicama, a stvari će se prikupljati u prostorijama Ekonomske škole.

Više o samoj akciji, nastanku ideje o istoj, podršci i dosadašnjim rezultatima, imali smo priliku da saznamo od predsjednika Učeničkog parlamenta, Mitra Paunovića. U nastavku vam prenosimo najvažnije detalje razgovora sa njim.
Kako ste došli na ideju da pokrenete akciju “I u doba distance pružamo ruku?”
Uzimajući u obzir cijelu situaciju sa pandemijom virusa Covid-19, mi smo negdje razmišljajući o svim zabranama, ograničenjima, ekonomskim i socijalnim problemima društva došli na ideju da organizujemo humanitarnu akciju. Za ciljnu grupu smo izabrali najugroženije, a to su djeca i porodice kojima je potrebna materijalna i socijalna pomoć. Takođe, u samoj ovoj situaciji, koja sa sobom nosi mnogo izazova, negdje smo zaboravili na omladinski aktivizam tako da ova akcija za cilj ima i ponovno buđenje aktivizma kod srednjoškolaca.
S obzirom na okolnosti nastale usljed pandemije Covid-19, koliko je teško organizovati akciju poput ove i koliko su ljudi zainteresovani da podrže istu?
Pa, u vrijeme pandemije teško je bilo šta organizovati, a još je teško i pored svakodnevnih školskih aktivnosti realizovati i one vanškolske, naročito humanitarnog karaktera. Ali, mi smo se donekle vodili tom mišlju da kod građana možemo upravo na ovaj način da probudimo zainteresovanost na koju ćemo, nadamo se, i ovog puta naići. Važno je da poručimo da naše malo, na kraju za rezultat daje nekom mnogo.

Takođe, dobili ste i podršku poznatih ličnosti za realizaciju. Da li nam možeš reći ko je sve učestvovao?
Mnogo poznatih ličnosti se odazvalo pozivu i podržalo realizaciju naše akcije. Ne bih pojedinačno navodio imena, ali bih istakao da su nas podržali poznati djelatnici iz oblasti muzike, sporta i glume, kao i poznati influenseri sa društvenih mreža, tako da se nadamo da ćemo ovom dobrom promocijom kao i medijskom podrškom doprijeti do što većeg broja ljudi.
Naveli smo da akcija traje od 01. do 20. decembra i da se odvija u prostorijama Ekonomske škole. Šta sve može da se donira i ko sve može da donira pomoć, kao i kome idu prikupljena sredstva?
Tako je, akcija se održava od 01. do 20. decembra i svakog radnog dana u periodu od 07h do 19h zainteresovani građani mogu da donesu svoje donacije u prostorije škole. Što se tiče konkretnih stvari koje zainteresovani subjekti mogu donirati, najpoželjnije su: hrana, konzervirana hrana, školski pribor, bebi oprema, očuvana garderoba, možda neki novogodišnji paketići ili ukrasi, uglavnom sve što može biti korisno kako samoj djeci, tako i cijeloj porodici u kojoj ima članova svih uzrasta. Iskoristio bih ovu priliku, da napomenem, da ukoliko neko želi da donira a nije u mogućnosti da sam dođe do škole, na sajtu naše škole nalaze se brojevi telefona kontakt osoba, tako da nas putem istih mogu kontaktirati pa bi mi došli do njih. Naravno, sve u cilju pomoći najugroženijima.
Zahvaljujemo Mitru na razgovoru, a Učeničkom parlamentu ekonomske škole “Mirko Vešović” upućujemo sve pohvale za ideju o ovakvoj akciji i želimo im puno sreće u realizaciji iste!