Skoči na sadržaj

Reproduktivno zdravlje

Učenički parlament Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću 10.05. je organizovao predavanje (radionicu) na temu Reproduktivno zdravlje, zbog posebnog i velikog interesovanja učenika za ovu temu. Gošća parlamenta je bila dr Milica Martinović.
U okviru teme akcenat je stavljen na  segmente o polno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije, kao i teme skrininga, prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke i grlića materice.
Cilj predavanja je bio da se podigne svijest učenika o ovim važnim temama i unaprijede svoja znanja. Kao posebno važni problemi su istaknuti nedovoljna informisanost o polno prenosivim bolestima i kontracepciji, planiranju porodice, nezrelost i rizično ponašanje adolescenata, sve ranija polna aktivnost, što sve vodi ka porastu broja seksualno prenosivih infekcija ali i neželjenim i neplaniranim trudnoćama.
Evidentno je da se seksualnost mladih ne moze smanjiti, što je dokazano brojnim studijama, ali se unapređivanjem njihovog znanja moze poboljšati ponašanje i odgovornost prema sebi i drugima, povećati upotreba kontraceptivnih sredstava, smanjiti broj seksualno prenosivih bolesti, neplaniranih i neželjenih trudnoća i abortusa i tako će najbolje zaštititi svoje reproduktivno zdravlje i omogućiti da rađaju zdravu i željenu djecu kada za to budu spremni.
Siguran seks podrazumijeva zaštitu psihičkog i fizičkog zdravlja i jedno lijepo i pozitivno iskustvo, kao i sposobnost da sagledate posljedice svog ponašanja i prihvatite odgovornost za to ponašanje, da steknete neophodna znanja i da ih primijenite kao i da dobijate prave i tačne informacije od stručnih službi i lica; a ne nešto što će učiniti da se osjecate loše, imate osjećaj krivice ili dobijete neku polnu bolest – istakla je dr Martinović.
Posebno je istaknuta važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao najvažnije mjere kada su u pitanju oboljenja kao što je karcinom grlića materice i dojke.
DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina II-4 boda
V stepen dodjele bodova
Prisustvo stručnog lica-1 bod
UKUPNO BODOVA-5 BODOVA