Skoči na sadržaj

Njemci u Crnoj Gori, Crnogorci u Njemačkoj

U 2015. realizovan je projekat razmjene đaka uz pomoć profesorica njemačkog jezika i Učeničkog parlamenta. Iako je već ranije bio realizovan, Učenički parlament odlučio je da prekine pauzu. U maju 2015. učenici iz Njemačke su posjetili beransku Gimnaziju i bili smješteni kod učenika obe škole. Boravili su u Beranama 5 dana. Učenici su im takođe omogućili i razgledanje grada, istorijski značajnih mjesta, kao i posjetu drugih gradova na sjeveru Crne Gore.

Uz pomoć Parlamenta organizovan im je prije svega prijem kod gradonačelnika, zatim obilazak grada, posjeta školi kako bi se upoznali sa našim načinom rada, a jedan vikend su proveli u upoznavanju sa porodicom domaćinima.

Nakon toga, u septembru 2015. učenici beranske Gimnazije su uzvratili posjetu. Proveli su 7 dana u Wedelu kod Hamburga i bili smješteni kod svojih partnera sa razmjene. Učenici su do Splita išli autobusom, a iz Splita avionom do Hamburga gdje su ih dočekale porodice njihovih partnera. Učenici su pohađali nastavu zajedno sa njihovim partnerima i pokazali zavidan nivo znanja iz njemačkog jezika, te stigli sa odličnim ocjenama. Ostalih dana bile su im naravno organizovane posjete Hamburgu, porodice su im omogućile da se osjećaju kao kod kuće. U pratnji učenika bili su profesori njemačkog jezika Man Kolenović i Birgit Münzel.

Članovi Učeničkog parlamenta kao i učenici koji su bili na razmjeni su bili izuzetno zadovoljni ovom razmjenom, te će se ove godine ponoviti. Učenici drugog razreda su već dobili svoje partnere i iščekuju njihovu posjetu.

DODJELA BODOVA:
II stepen dodjele bodova
Međunarodna saradnja/posjeta – 6 bodova

UKUPNO 6 BODOVA