Skoči na sadržaj

Međunarodni dan volontera

Zajedno sa svojim drugarima -volonterima pomenute škole pripremile su prigodan program koji su prikazali Upravi škole,profesorima i učenicima.
Program su vodili predstavnici Učeničkog parlamenta Gimnazije Amra Kalač i Haris Murati.
Učenici su imali priliku da se upoznaju sa Međunarodnim danom volontera ističući značaj volontiranja za razvoj ličnosti, zajednice i društva uopšte kroz prezentaciju koju su pripremili Amra Bralić i Ervin Bralić.
Da bi neko bio dobar volonter mora posjedovati dobre komunikacione vještine pa su učenici u nastavku programa kroz igrice edukativnog karaktera i diskusiju nesto više saznali o tome sta je bitno za uspješnu i verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Zajedno su došli do pravila za uspješnu kako verbalnu tako i neverbalnu komunikaciju koja su ispisali zajedno na flip cart tabli i to:
Koncentacija, tačnost informacija, povjerenje, raspoloženje i dobra atmosfera, aktivno slušanje, poštovanje i uvažavanje tuđih mišljenja, gledati sagovornika u oči, pozitivna povratna informacija, znati stari (samokontrola)…
Uočili su koliko su značajne komunikacione i organizacione vještine kod volontera jer njihov rad podrazumijeva rad sa ljudima kojima je pomoć potrebna i zato je ova radionica bila korisna za ove mlade ljude. Protok informacija ,dobra komunikacija između ljudi i pažljiva organizacija su ključne vještine za volonterski rad. Volontirajui ne pomazemo samo drugima već i učimo o međuljudskim odnosima,razvijamo vještine dobre komunikacije i saosjećajnost, počinjemo da posmatramo svijet iz drugačije perspektive i naravno bolje upoznajemo sebe i zajednicu u kojoj živimo.

DODJELA BODOVA:

II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina – 3 boda
Ostale aktivnosti – 3 boda

UKUPNO: 6 bodova