Skoči na sadržaj

Integrisani izvještaj- ŠSVSO "Sergije Stanić"

Predavanje o aktivizmu

Učenički parlament došao je na ideju da u cilju što boljeg informisanja učenika o samom pojmu aktivizma i važnosti istog za cjelokupnu zajednicu da stupi u kontakt sa Volonterskim klubom Gimnazije ,,Slobodan Škerović ” i da organizuje edukativno predavanje za sve zainteresovane učenike. Predavanje je održano u prostorijama škole, a posjetio nas je i sva svoja iskustva sa nama podijelio volonter i predstavnik UP gimnazije Marko Milikić. On je kroz svoje izlaganje učenicima predstavio volonterizam prije svega kao jednu plemenitu aktivnost, a radi lakšeg razumijevanja naveo je i primjere akcija koje je klub čiji je član do sada sproveo. Prikazao je i kako bi trebala da izleda organizacija unutar jednog uspješnog kluba i mnoge druge pojedinosti.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom 25.11 – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama parlamentarci u svoje ruke uzeli su jednu veoma važnu misiju, a to je da bar na nivou škole podignu svijest o ovako velikom problemu našeg društva. Organizovali su se i rekonstruisali i slikovito prikazali kakav užas žrtve nasilja proživljavaju svakodnevno. Finalne rezultate svog rada pretočili su u fotografije i napravili pano koji su okačili u holu škole. Takođe svojeručno su napravili bijele vrpce (simbol borbe) i dijelili ih učenicima.
Obilježavanje Dana stranih jezika

Na inicijativu UP i uz pomoć profesora aktiva stranih jezika, parlamentarci i učenici su kulturno – zabavnim programom proslavili Međunarodni dan stranih jezika. Ovom prilikom recitovale su se poeme najpoznatijih francuskih, engleskih, italijanskih i ruskih književnika, kao i popularne pjesme današnjice. Naši vrijedni učenici su napravili i zanimljive panoe na ovu veoma inspirativnu temu. Samo jedan mali dio atmosfere možete pogledati na link-u: : https://youtu.be/AHgsy_XP9NI
Otvaranje profila UP na društvenoj mreži Instagram

Radi promovisanja aktivnosti parlamenta, ali najviše zbog umrežavanja, komuniciranja i lakše razmjene informacija i iskustava sa ostalim UP u Crnoj Gori, UP parlament je donio odluku da se otvori Instagram profil. Na njemu se redovno objavljuju sve aktivnosti koje UP sprovodi.
Predavanje o HIV-u

Povodom nedelje obilježavanja borbe protiv HIV-a, na inicijativu UNSCG, učenički parlament organizovao je edukativnu prezentaciju na kojoj je oko 70 učenika moglo naučiti nešto više o samom virusu, načinima zaštite i preventive. Predavanje su držale doktorice iz Instituta za javno zdravlje.
  Uljepšavanje enterijera škole

Na inicijativu učeničkog parlamenta, članovi istog zajedno sa crtačkim klubom škole, su svojim umijećem i trudom uljepšali monotono bijele zidove škole i tako unijeli malo mašte i boje u jednoličnu svakodnevnicu. U pomoć su im priskočili volonteri školskog kluba.
Radionica o participativnim pravima mladih

Dana, 01.12.2017 godine u prostorijama škole održana je radionica pod nazivom “Učenički parlament u kontekstu potreba, želja i ljudskih prava i participativna prava”. Na pomenutoj radionici učenici I,II,III i IV razreda smjerova tehničar kuvarstva, usluživanja i prodaje i turistički tehničar imali su priliku da se upoznaju sa pojmom učeničkog parlamenta i nauče kako kroz rad i zalaganje u samom parlamentu mogu u potpunosti ostvariti svoja prava, potrebe i želje. U drugom dijelu radionice i diskutovali smo na temu implementacije mladih ljudi, nas, srednjoškolaca u dešavanja u školi, zajednici i šire. Učenicima predstavljene su brojne nevladine organizacije i udruženja(Omladinski centar, COF, UNSCG, Crveni krst Crne Gore itd.) koja će im pomoći da se razviju u jednu društveno aktivnu osobu.
“Kako prevazići stres”

Na inicijativu učeničkog parlamenta u prostorijama škole održana je psihološka radionica na temu “Kako prevazići stres”. Profesorica psihologije Biljana Đurišić se potrudila da učenici kroz kreativne radove izraze mišljenje o stresu i kroz njene slikovite primjere saznaju nešto više o načinima kako ga prevazići. Učenici su kroz interaktivne vježbe izražavali svoje mišljenje na datu temu.
Humanitarna akcija

I ove godine učenički parlament organizovao je humanitarnu akciju  ,,Slatkiš za osmijeh ”. Ove godine akcija je trajala od 20.12 do 27.12.2017.godine. Zajedničkim zalaganjem i trudom učenika, profesora i uprave uspjeli su da naprave dovoljno paketića. Predstavnici UP zajedno sa pedagogom škole Aleksandrom Lalević, 28.12 posjetili su Resursni centar za djecu i mlade u Podgorici i djeci kojoj tamo borave uručili paketiće.
DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Osnovne aktivnostix3- 6 bodova
Edukativne tribine Ix3- 9 bodova
Edukativne tribine II- 4 boda
Humanitarna akcija- 4 boda
Ostale aktivnosti- 3 boda
V stepen dodjele bodova
Prisustvo stručnog lica- 1 bod
Aktivnost sprovedena na inicijativu UNSCG- 1 bod
UKUPNO BODOVA- 32 boda