Skoči na sadržaj

Integrisani izvještaj-Srednja stručna škola Cetinje

Dan evropske kulturne baštine
Dana 26. 09. 2017. godine, na Dvorskom trgu na Cetinju, Učenici Srednje stručne škole, članovi Preduzetničkog kluba i parlamenta, prezentovali su svoje radove na sajmu povodom Dana evropske kulturne baštine. Na štandu su se našle stvari rađene dekupaž tehnikom i suveniri. Novac zarađen od prodaje je namijenjen daljoj nabavci potrebnog materijala.

Evropski dan jezika
U okviru obilježavanja Evropskog dana jezika, 26.09. 2017, u Srednjoj stručnoj školi na Cetinju, odrađene su brojne aktivnosti iz engleskog, francuskog i italijanskog jezika, gdje je svako, na svoj način, dao doprinos. Učenici su svoju kreativnost izrazili kroz timski rad, a određena grupa je snimala turiste kako čestitaju ovaj datum na svom maternjem jeziku. Takođe, učenice Nikoleta Roganović i Jovana Ražnatović sa profesoricom Marinom Sbiom su pripremile štand u školskom holu gdje su učenici mogli pronaći razne engleske knjige, rječnike, CD-ove, DVD-eve, razglednice, gramatike , a ujedno i uživati u ispijanju tradicionalnog engleskog čaja i engleskim slatkišima. Nikoleta i Jovana su, takođe, održale učenicima i profesorima kratku prezentaciju o značaju učenja engleskog jezika.

Saradnja sa Dnevnim centrom i Udruženjem paraplegičara
Članovi Volonterskog kluba i predsjednica Učeničkog parlamenta posjetili su 9. novembra 2017. godine JU Dnevni centar i NVO Udruženje paraplegičara Cetinja. Tom prilikom dogovorene su konkretne akcije koje će se realizovati u narednom periodu i uspostavljena je saradnja.

Međunarodni dan srednjoškolaca
Aleksandra Drecun, predsjednica Učeničkog parlamenta, je povodom 17. novembra – Dana srednjoškolaca, održala prezentaciju za učenike II razreda. Prezentacija je obuhvatila sve informacije o ovom datumu i događaju koji je uticao na žrtve. Kasnije je razgovarala sa prisutnim učenicima o ovoj temi. Članovi Učeničkog parlamenta su na kreativan način obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca-hameri su okačeni u holu škole, dok su učenici na časovima davali svoje mišljenje o pravima koja imaju u školi.

 
Sedmica italijanske kuhinje
Učenici Srednje stručne škole su sa članovima Učeničkog parlamenta i profesoricom Izabelom Radunović na simboličan način obilježili Sedmicu italijanske kuhinje. Uz pripremljenu hranu koju su pravili učenici bili su prezentovani i recepti raznih italijanskih jela.

Svjetski dan borbe protiv SIDE
Na inicijativu UNSCG, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv SIDE, za učenike Srednje stručne škole Cetinje je održano predavanje “Znanjem protiv HIV/AIDS”, koje je održalo Savjetovalište za mlade Podgorica. Nakon korisnog predavanje od strane stručnog lica, učenici su aktivno diskutovali o ovoj značajnoj temi. Takođe, na inicijativu Učeničkog parlamenta, učenice II razreda smjera frizer/ka prošle su edukaciju o HIV virusu. Svoje mišljenje i novostečeno znanje su iskazale kroz kreativnu radionicu koju je vodila Aleksandra Drecun, predsjednica Učeničkog parlamenta.

Dan volontera i Dan Crvenog Krsta
Učenički parlament i Volonterski klub Srednje stručne škole Cetinje obilježili su Dan volontera i Dan Crvenog Krsta prezentacijom na temu Crvenog Krsta, humanosti i volonterizma, koju je pripremila predsjednica parlamenta Aleksandra Drecun. Prezentaciji su, osim učenika, prisustvovali i Božidar Drecun – predstavnik Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, i Ana Kavaja – predstavnica Sekretarijata za kulturu, sport i mlade. Gosti su diskutovali sa učenicima o važnosti volonterizma i Crvenog Krsta. Na inicijativu Učeničkog parlamenta, najaktivniji volonteri škole dali su odgovor na pitanje ‚‚Zašto volontirate?”. Njihove postere zajedno sa odgovorima koje su dali dizajnirala je Aleksandra Drecun. Posteri su izloženi na table u holu škole.

,,Svi za Sofiju’’
Na inicijativu Učenickog parlamenta, 7. decembra 2017, u školi je organizovana  humanitarna akcija ,,Svi za Sofiju’’. Tom prilikom sakupljena je pomoć za četvorogodišnju djevojčicu Sofiju Šušić iz Nikšića koja mora na hitnu operaciju.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Na inicijativu Učeničkog parlamenta, učenica IV razreda Milena Bracanović je održala predavanje povodom 03.12 -Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Milena je govorila o njihovom značaju i o najpoznatijim osobama sa invaliditetom koje mane ne spriječavaju da rade ono u onome u čemu su najbolji.
 
 
Svjetski dan ljudskih prava
Na inicijativu Učeničkog parlamenta, kroz panel-diskusiju: “Poštuju li se ljudska prava?”, odjeljenje IV-2 je obilježilo 10.12 – Svjetski dan ljudskih prava! Panelista je bila profesorica prava škole, Marija Nikolić. Učenici su diskutovali o manjinskim grupama, marginalizovanim licima i mogućim rješenjima postojećih problema.

Radionice u JU Dnevni centar
Na inicijativu Učeničkog parlamenta, volonteri škole su realizovali treću radionicu sa korisnicima Dnevnog centra. Uz smijeh i poslastice uspješno su završili novogodišnji ciklus druženja. Ovako je obilježena četvrta godina partnerstva.

Zajednička sjednica škola sa Cetinja
Održana je zajednička sjednica Učeničkog parlamenta Gimnazije, Stručne i Likovne škole. Diskutovalo se o razmjeni učenika, zajedničkim akcijama, takmičenjima, dok su članovi parlamenta davali prijedloge kako da se te tri škole zbliže. Sjednica je održana 21. 12. 2017. godine u Omladinskom klubu Cetinje.

Posjeta biznis inkubatoru
Na inicijativu Učeničkog parlamenta, učenici IV razreda smjera turistički tehničar, koji imaju predmet Preduzetništvo, obišli su novootvoreni Biznis Inkubator. Biznis inkubator se nalazi u blizini škole pa će učenici moći da dolaze, ali i da konkurišu sa svojim biznis idejama.

Ukrašavanje škole
Na inicijativu Učenickog parlamenta, učenici i profesori su 23. 12. 2017. ukrašavali školu povodom Novogodišnjih praznika. Okićena je jelka u holu škole u ukrašeni su prozori. Istog dana, parlamentarci škole sa profesoricom Jelenom Aleksic su na kreativan način napravili jelku od hemijskih elemenata za kabinet hemije. Tri dana kasnije, članovi matematičke sekcije i učeničkog parlamenta sa profesoricom Adrijanom Aleksić su 26. 12. 2017. ukrasili kabinet matematike! Na bombicama su ispisali matematičke formule. Kroz ovu akciju su se fokusirali na zbližavanje jutarnje i popodnevne smjene, u čemu su i uspjeli.

Humanitarni bazar
Na inicijativu Učeničkog parlamenta, 26.12. 2017. održan je humanitarni bazar Preduzetničkog kluba i kuvarskog smjera na Dvorskom trgu. Predstavljene su rukotvorine i kolači koje su oni pravili.
Novac prikupljen od prodaje Novogodišnjih čestitki i kolača ide u humanitarne svrhe, za Dnevni centar na Cetinju. Narednih dana održan je i drugi humanitarni bazar u holu škole. Mladi preduzetnici su svojim djelima širili Novogodišnji duh! Izloženi su radovi rađeni dekupaž tehnikom.

Dijeljenje novogodišnjih poruka
Članice Učenickog parlamenta su širile Novogodišnji duh kroz odjeljenja tako što su učenicima dijelile Novogodišnje poruke sa čokoladicama. Učenici su pozitivno reagovali na malom znaku pažnje.

Dan tolerancije
Učenički parlament je u saradnji sa Preduzetničkim klubom škole obilježio Dan tolerancije. Kristina Vasiljević, Ksenija Borozan i Maja Banicević, učenice IV razreda, na odmoru u popodnevnoj smjeni govorile su o značaju rasne, seksualne i vjerske tolerancije a takođe su i napravile hamere koji su okačeni u hodnicima škole.

DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Osnovne aktivnosti x2-4 boda
Ostale aktivnosti x6-18 bodova
Edukativne tribine I x4-12 bodova
Edukativne tribine II-4 boda
Humanitarna akcija x2-8 bodova
Komunikacija sa učenicima-2 boda
III stepen dodjele bodova
Saradnja na opštinskom nivou-2 boda
IV stepen dodjele bodova
Mediji x2-4 boda
V stepen dodjele bodova
Prisustvo stručnog lica x2-2 boda
Aktivnost na inicijativu UNSCG-1 bod
UKUPNO BODOVA-57 BODOVA