Skoči na sadržaj

Integrisani izvještaj SEŠ "Mirko Vešović"

Dobrovoljno davanje krvi

70

Na inicijativu učeničkog parlamenta Ekonomske škole ”Mirko Vešović” organizovano je dobrovoljno davalaštvo krvi od strane maturanata.
Održano je predavanje u školi kome je prisustvovalo 32 maturanta gdje su naučili o samoj krvi u svom tijelu, krvnim grupama i davanju krvi. Predavanje je odžano u Ekonomskoj školi a zamolili su pomoćnika direktora Zavoda kao i jednu od doktorica da im govore o tome, nakon čega je dogovoreno dobrovoljno davalaštvo krvi u prostorijama Zavoda, i sve to u saradnji sa Upravom škole.

Dan škole

71

Na inicijativu Učeničkog parlamenta kao i u saradnji sa Upravom, kao svake godine i kao tradicionalna aktivnost obilježen je Dan škole čijem programu je učestvovalo 20 učenika a kome je prisustvovalo 200 ljudi.

Program se sastojao od hora koji je otvorio samu priču sa himnom Crne Gore, nakon koje je direktor održao govor i dodijelio nagrade učenicima izuzetan doprinos u oblasti nastavnih i vannastavnih aktivnosti i izuzetno angažovanje.

Sama tema programa bila je Njegoš dok je bio dijete uz recitaciju, glumu, pjesmu, igru i naratora, nakon toga njegovo odrastanje i bolna smrt. Ono što je bilo neobično je ples hora uz operu ”Carmina Burana” koji označava bol za Vladikom.

Profesori i svi gosti su bili oduševljeni programom, nakon čega su otišli u zbornicu i počastili se hranom i koktelom koji je priređen.

Takođe, manifestacija je medijski propraćena. Govorila je za novine ”Pobjeda” učenica koja je učestvovala u samom programu i profesorica crnogorskog jezika.

87

Edukativna tribina

72

Na inicijativu učeničkog parlamenta Ekonomske škole ”Mirko Vešović” odžano je predavanje o omladinskom aktivizmu i samom angažovanju srednjoškolaca u aktivnosti shodno njihovim interesovanjima. Kontaktirana je Omladinska NVO organizacija CGO da govore cime se bave i samo predavanje je održao Miloš Knežević, koordinator omladinske grupe. Međutim, to se pretvorilo u radionicu zato što su učenici koji su prisustvovali bili jako aktivni i inspirisani temom i bili slobodni da se uključe. S obzirom na to da je u četvrtak mnogo časova izgubljeno zbog sjutrašnjih maturskih ispita, dosta učenika je otkazalo malo vremena pred tribinu pa brojnost nije bila na zavidnom nivou ali je bilo dovoljno da se svi uključe i da bude jako interesantno i da zamole za još nekoliko  takvih ‘radionica’ u našoj školi.

Dan planete zemlje

73

Na inicijativu učeničkog parlamenta a u saradnji sa Volonterskim klubom Ekonomske škole ”Mirko Vešović”, tradicionalna aktivnost u školi je odrađena i ove godine. Obilježen je Dan planete Zemlje čišćenjem Skalina i Karvera u saradnji sa ”Čistoćom”, ”Zelenilom” i ”Komunalnim” koji su pružili podršku u vidu sredstava koje su neophodni.
Akcija je trajala 2h i u njoj je učestvovalo 30 učenika ova dva kluba i atmosfera je bila odlična kao svake godine koju je propratila radio stanica ‘Titograd’, kao i novine.

“Veče pravnog smjera”

74

Na inicijativu učeničkog  parlamenta, drugu godinu za redom, učenici pravnog smjera u saradnji i uz pomoć profesorica organizuju ”Veče pravnog smjera”.
Ove godine je održano u KIC-u ”Budo Tomović” gdje su sva mjesta popunjena.

Sami sadržaj ovog programa sastojao se u horu, takođe od učenika Ekonomske škole, zatim  u folkloru, takođe od učenika Ekonomske škole kao i od članova folklornog društva Željezničar  i KIC-a,a nakon toga od programa vezanog isključivo za pravo i pravne norme, zakone, rešenja koji je prikazan preko glume učenika sa administrativno-pravnog smjera. U samom programu je učestvovalo 60 učenika i sve to uz pomoć dvije profesorice pravnih predmeta sa oduševljenom publikom. Predstava će se ponoviti za nekoliko dana u nekoj od drugih srednjih škola van Podgorice. Sama predstava je propraćena medijski u novinama i na ”Drugačijoj” radio stanici.

86

 

Tribina o HIV-u

75

 

Na inicijativu učeničkog parlamenta Ekonomske škole ”Mirko Vešović” organizovano je predavanje na temu polno prenosivih bolesti sa fokusom na HIV.
Kontaktiran je NVO CAZAS i predavač je bila Sanja Šišović. Predavanju je prisustvovalo 38 učenika i svi su aktivno učestvovali u interaktivnoj tribini koja je trajala 1 h i 45 minuta.  Aktivnost je takođe medijski propraćena putem ‘Delfin’ radija i njihove ‘školskog’ programa na radio stanici. Govorio je jedan od učenika koji je prisustvovao samoj tribini o dugogodišnjoj saradnji sa ovom NVO i o tome šta je sve naučio od njih.

DODJELA BODOVA

 

II stepen dodjele bodova

 

Humanita
rna akcija-4 boda

Kulturna manifestacija x2- 6 bodova

Edukativna tribina x2- 6 bodova

Ekološka akcija- 2 boda

 

IV stepen dodjele bodova

 

Mediji x2- 4 boda

 

V stepen dodjele bodova

 

Aktivnost posjećena u velikom broju x2- 2 boda

Prisustvo stručnog lica x2- 2 boda

 

UKUPNO: 26 bodova