Skoči na sadržaj

Integrisani izvještaj o aktivnostima Učeničkog parlamenta Srednje ekonomsko ugostiteljske škole Nikšić

Ekološka akcija 

eakcija

Dana 26.03.2016. godine članovi Učeničkog parlamenta su se okupili u dvorištu škole sa ciljem uređenja istog. Iz UP su naveli da je veoma važno brinuti o životnoj sredini, i da treba više voditi računa o njenom očuvanju.

Polno prenosive bolesti i reproduktivno zdravlje

polnopbirz

Dana 22. marta 2016. godine, Učenički parlament u saradnji sa doktoricom Milicom Martinović iz KBCG, organizovao je radionicu na temu „Polno prenosive bolesti i reproduktivno zdravlje“. Cilj radionice je bio podizanje svijesti učenika o važnosti ove teme među adolescentima. Radionica se sastojala iz 3 dijela. U prvom dijelu učenici su anketirani u cilju dobijanja povratnih informacija o njihovom trenutnom znanju o ovoj temi o kojoj većina adolescenata odbija da otvoreno govori.
Drugi dio radionice obuhvatao je predavanje o ovoj temi, tj. kroz Power Point prezentaciju učenicima su bliže objašnjene i slikovito prikazane vrste polno prenosivih bolesti, kao i vrste kontracepcije. U trećem dijelu učesnicima je podijeljen materijal koji su zadržali za sebe, kao i upitnik gdje su mogli anonimno da postave pitanje koje ih je interesovalo, a koje je vezano za ovu temu.

Ova radionica je promovisana na facebook stranici UP, oglasnoj tabli škole, kao i medijski, preko Televizije Crne Gore.

Saradnja sa Kancelarijom za prevenciju narkomanije,alkoholizma, nikotinizma

radionica

Učenički parlament je ostvario saradnju sa Sekreterijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić odnosno sa Kancelarijom za prevenciju narkomanije, alkoholizm, nikotinizma. Dogovoren je niz predavanja, radionica i akcija.
Prva radionica je održana u četvrtak 24.03.2016.godine na temu ,,Nikotinizam”. Radionicu su vodile Ljubica Abramović i Ratka Jakšić .
Istraživanje koje je urađeno 2015. godine pokazalo je da je konzumiranje cigareta u porastu u odnosu na 2011. Godinu. Takođe istraživanje je pokazalo da je taj porast evidentan na prelazu iz osnovne u srednju školu, kao i da je broj djevojaka koje konzumiraju cigarete u porastu.

Kako osnažiti stav mladih?, Kako suzbiti pušenje u školi? ….samo su neka od pitanja na koja smo pokušali dati odgovor na ovoj radionici.

Zaključak ove radionice je bio da u školi treba preduzeti konkretne akcije-uraditi panoe (na oglasnoj tabli škole) i da članovi Učeničkog parlamenta osmisle predavanje na ovu temu za učenike prvih razreda, pošto smo zaključili da oni pripadaju toj rizičnoj grupi. Radionica je promovisana na Oglasnoj tabli škole i facebook stranici.

Medijska promocija u emisiji “Dobar dan školo”

U nedjelju 27.03.2016. godine, na televiziji RTCG u okviru emisije “Dobar dan školo” (u terminu 17:30) predstavljen je rad Učeničkog parlamenta (humanitarne akcije, predavanja, radionice…). Emisiju možete pogledati ovdje.

DODJELA BODOVA:
II stepen dodjele bodova
Ekološka akcija – 2 boda
Edukativna tribina (Polno prenosive bolesti i reproduktivno zdravlje) – 3 boda
Anketa (Polno prenosive bolesti i reporduktivno zdravlje) – 2 boda
Prisustvo stručnjaka (dr Milica Martinović) – 1 bod
Edukativna tribina (Nikotinizam) – 3 boda

III stepen dodjele bodova
Mediji (Emislija “Dobar dan školo”) – 3 boda
Mediji (Polno prenosive bolesti i reproduktivno zdravlje) – 3 boda
Oglasna tabla škole (x2) – 2 boda
Društvene mreže (x2) – 4 boda

UKUPNO 23 BODA