Skoči na sadržaj

Integrisani izvještaj- Gimnazija "Slobodan Škerović"

Edukativna tribina

U petak, 8. decembra, učenica Đorđina Terzić , predstavnica 3d u učeničkom parlamentu, predstavila je predstavnicima  Parlamenta svoja iskustva tokom devetodnevnog boravka u Kini. Zahvaljujući saradnji s Institutom Konfučije, Đorđina je, kao članica delegacije iz Crne Gore, imala priliku da posjeti Peking, Changsha i nacionalni park Zhangjiajie.
Učenicima je prenijela svoje impresije o prirodnim ljepotama, kulturi i obrazovnom sistemu Kine. Najveći utisak na nju ostavio je Kreativni centar, koji se nalazi u sklopu Univerziteta, a koji je na raspolaganju studentima da stvaraju i izlažu svoja djela.
Prezentaciji su prisustvovale predstavnice Instituta Konfučije i direktorica Zoja Bojanić-Lalović, koja se osvrnula na značaj ovakve saradnje.
Dan srednjoškolaca

Učenički parlament Gimnazije „Slobodan Škerović“ organizovao je okrugli sto pod nazivom „Značaj kompetencija koje stičemo tokom školovanja za naš lični i profesionalni razvoj” − povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca.
Učesnici su predstavnici učeničkih parlamenata Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“, Danilovgrad, Gimnazije „Cetinje“, Srednje stručne škole s Cetinja, SMŠ „Ivan Uskoković“, SSŠ „Sergej Stanić“ i Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice. Na okruglom stolu su se predstavile Andrea Mićanović, prošlogodišnja učenica podgoričke gimnazije i đak generacije, Sanja Crvenica, takođe bivša učenica Gimnazije i dobitnica titule najaktivnija srednjoškolka u Crnoj Gori i bivša maturantkinja danilovgradske gimnazije Marija Popović, s postignutim vanrednim rezultatima u nastavi i vannastavnim aktivnostima.
Pozdravila ih je direktorica Zoja Bojanić-Lalović, čestitala im Dan srednjoškolaca i studenata i uputila ih na važnost razvoja učeničkih kompetencija.
Maturanti Vasilisa Milošević i Andrej Vukčević otvorili su okrugli sto u ime Đačkog parlamenta, govoreći o vannastavnim aktivnostima kao važnom segmentu u razvoju ličnosti. Razgovarali su s gostima o raznim pitanjima vezanim za vještine i praktična znanja.
Predstavnici učeničkih parlamenata razmatrali su buduće zajedničke akcije, posebno u okviru neformalnih aktivnosti, koje značajno doprinose ličnom i profesionalnom razvoju učenika.
Prva pomoć

Na inicijativu ččeničkog parlamenta, u srijedu, 29. novembra, učenica 2b odjeljenja i volonterka Crvenog krsta, Maša Saveljić, s kolegom Filipom Vukčevićem, takođe volonterom Crvenog krsta, održali su obuku prve pomoći za  nastavnike. Nastavnici su upoznati sa značajem i osnovnim pravilima pružanja prve pomoći.
Predavanje o HIV-u

Na inicijativu Učeničkog parlamenta predstavnice Savjetovališta za mlade Kristina  Rakočević i  dr Edita Bašović održale su predavanje o HIV-u za sve zainteresovane učenike. U toku jednočasovnog predavanja upoznale su učenike sa fazama razvoja, načinom prenošenja i prevencijom ove bolesti.
Prezentacija o maturskom ispitu

Učenički parlament je i ove godine omogućio maturantima priliku da prisustvuju prezentaciji vezanoj za maturski ispit gdje su mogli da dobiju sve potrebne informacije u vezi sa predstojećim izjašnjavanjem o predmetima koje žele da polažu kao i o samoj organizaciji ispita. Prezentaciju su držale koordinatorka za maturski ispit Gordana Arsović i zamjenica koordinatorke Marija Gošović.
“Pravila i modeli učeničkih parlamenata”

Članovi učeničkog parlamenta Gimnazije “Slobodan Škerović”, Marko Milikić, Milica Tapušković i Milica Dobričanin, u ponedeljak, 27.novembra, održali su radionicu “Pravila i modeli učeničkih parlamenata”. Oni su prethodno, krajem oktobra, bili polaznici treninga Unije srednjoškolaca Crne Gore i Udruženja pedagoga Crne Gore, gdje su učestvovali u brojnim radionicama o učeničkim parlamentima, a sada su u sklopu tog projekta, podržanog od strane Ministarstva sporta, prenijeli stečena znanja i vještine svojim kolegama. Radionici je prisustvovalo 15 članova učeničkog parlamenta koji su imali priliku da diskutuju o liderstvu u školi, prilikama za mlade i primjerima dobre prakse kada su u pitanju učenički parlamenti. Takođe, kroz rad u grupama donijeli su sopstvene prijedloge o pravilniku rada učeničkog parlamenta, zaključili koji je najbolji model istog i podijelili sa drugima svoja iskustva, ideje i pitanja.
Edukativna tribina

U oktobru se širom svijeta održavaju manifestacije posvećene povećanju svijesti o značaju ranog otkrivanja raka dojke i podršci ženama koje su se već suočile s ovom bolešću. Cilj obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke jeste podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vrijeme, a samim tim poveća i stepen izliječenja.
Tim povodom, na inicijativu Učeničkog parlamenta,  gost u školi bio je dr Vladimir Dobričanin, specijalista hirurgije dojke. On je u biblioteci škole održao predavanje za profesore i učenice škole, u kojem je istakao da je nephodno da žene budu svjesne značaja prevencije, koja podrazumijeva redovne samopreglede, redovne preglede kod ljekara, reagovanje na svaku uočenu promjenu na dojkama i zdrav život – izbjegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima.
Kićenje jelke

Članice Učeničkog parlamenta okitile su jelku u holu Škole. U skladu s pretprazničnom atmosferom, gimnazijski hol je obasjan zlatnim nijansama novogodišnjih ukrasa.
Humanitarna akcija

Učenički parlament škole pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za liječenje Anđele Janković, učenice II-a odjeljenja, koja je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći.
U okviru Novogodišnjeg bazara koju su organizovali aktivi stranih jezika prikupljeno je 542,75 eura.
U  akciji koju je pokrenuo Učenički parlament za prikupljanje novca od učenika prikupljeno je 205,35 eura.
Zaposleni u Školi su donirali 306,31 eura.
Komisija je konstatovala da je ukupno sakupljeno 1054,40 eura .
Kutija povjerenja

I ove školske godine Učenički parlament u saradnji sa školskim timom za sprečavanje nasilja, pokrenuo je akciju postavljanja „Kutije povjerenja“. Kutija se nalazi pored kancelarije Pedagoško-psihološke službe. Na ovaj način učenicima je omogućeno da tu ubacuju na papiru ispisane prijedloge, sugestije, primjedbe, pohvale, žalbe, molbe, ali i probleme probleme sa kojima se susreću. Učenici to mogu, ukoliko žele, uraditi potpuno anonimno.
DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Osnovne aktivnostix2- 4 boda
Edukativne tribine Ix4- 12 bodova
Edukativne tribine IIx3- 12 bodova
Humanitarna akcija- 4 boda
III stepen dodjele bodova
Međuopštinska saradnja- 5 bodova
V stepen dodjele bodova
Prisustvo stručnog licax2- 2 boda
UKUPNO BODOVA- 39 bodova