Skoči na sadržaj

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Učenički parlament Gimnazije “30. septembar”, organizovao je radionicu na temu ‘’Borba protiv trgovine ljudima’’. Voditelji radionice bili su učenici četvrtog razreda Dženan Kajević i Elma Demić, u okviru koje je izveden skeč pod nazivom ‘’Paprike i ljudi” koji su pripremili učenici : Faris Demić, Amina Fazlić, Ajna Dacić, Amina Luboder, Nejla Murić, Dejla Kalač, Ervin Bralić, Uma Husović, Almasa Husović, Riad Dedeić, Bakir Husić i Nusret Hodžić, dok je idejni tvorac skeča Suad Agović.
Nakon toga, uslijedila je prezentacija na temu ‘’Trgovina ljudima’’, koju su pripremili  Edvin Medunjanin , Adea Kalač i Amar Bralić, a tokom iste je bilo riječi o definiciji samog pojma, razlozima trgovine ljudima,  fazama (vrbovanje, tranzit, transporprevoženje, prebacivanje i eksploatacija)  i oblicima trgovine ljudima (seksualna eksploatacija i iskorišćavanje u pornografske svrhe, radna eksploatacija, prinuda na vršenje krivičnih djela , prinudni brak, lažno usvajanje , prinudno prosjačenje, trgovina ljudskim organima, korišćenje u oružanim sukobima) kao i o tome ko učestvuje u rješavanju ovog problema. Takođe, prikazan je kratak film o tragičnoj ispovjesti žrtve trgovine ljudima koji su prpremile učenice Zerina Kardović i Jasmina Bećiragić.

Učenicima se obratio predstavnik CB Rožaje Edževit Nurković koji je  govorio da je riječ o najsurovijem obliku kršenja ljudskih prava, zatim  o razlici između trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, kako prepoznati žrtvu trgovine ljudima, kako dolazi do otkrivanja potencijalnih slučajeva trgovine ljudima, načinima vrbovanja, opreznost pri korišćenju društvenih mreža, o kaznama koje se kreću od 1-12 godina u zavisnosti od oblika trgovine ljudima… Nakon izlaganja, učenicima je data mogućnost postavljanja pitanja što su oni maksimalno iskoristili.

Specijalni gosti ove radionice ali i učesnici diskusije  bili su učenici OŠ ‘’Bratstvo-jedinstvo” Skarepača, članovi volonterskog kluba  pomenute škole koji tradicionalno sarađuju sa volonterskim klubom Gimnazije “30. Septembar“. Sa učenicima je bila i njihova profesorica Serija Kalač.
Organizatori pomenute radionice bili su profesori  Adisa Malagić i Muhamed Šaljić.

DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina II-4 boda
Ostale aktivnosti (radionica)-3 boda
III stepen dodjele bodova
Saradnja sa osnovnom školom-2 boda
IV stepen dodjele bodova
Mediji-2 boda
UKUPNO BODOVA:11