Skoči na sadržaj

Aktivnosti UP tokom marta i aprila

 

I) EDUKATIVNA TRIBINA NA TEMU CYBER NASILJA

Vršnjačke edukatorke i učenice SMŠ “Mladost“  Anja Andrić i Ana Ašanin su na sjednici UP održale radionicu na temu „Cyber nasilje“. One su članovima UP na početku objasnile šta je zapravo cyber nasilje i na koji način i oni mogu postati žrtva nasilja, a nakon toga su ih upoznale sa mjerama prevencije. U daljem toku radionice podijelile su im papiriće sa porukama uvredljivog sadržaja. Zadatak članova UP bio je da kažu na koji način bi oni reagovali nakon primanja te poruke i kako bi se osjećali čitajući iste. Na kraju radionice Anja i Ana su podijelile članove parlamenta u grupe- prva grupa je imala zadatak da iznese na koji način možete postati žrtva cyber nasilja, druga grupa ko je najčešće žrtva cyber nasilja a treća način prevencije.
Vještine i znanja koja su učesnici radionice stekli biće im veoma korisne  u svakodnevnom životu i komunikaciji sa vršnjacima.

 

II) AKCIJA UREĐENJA PORTIRNICE

Članovi UP došli su na ideju da urede portirnicu u kojoj borave dežurni učenici. Akcija je završena 25.03.
Cilj akcije je bio da portirnica izgleda što ljepše i kreativnije. Članovi parlamenta su okrečili zidove portirnice i u raznim bojama ofarbali ostatak inventara.

 

III) ČAS POSVEĆEN KNJIZI

Članovi UP organizovali su školski čas posvećen Međunarodnom danu knjige za djecu. Uz citate i zanimljive prezentacije učenici su vodili prisutne kroz zanimljivi svijet nastanka knjiga od davnina do modernih virtuelnih svjetova. Upoznali su prisutne sa ljepotama najstarijih biblioteka na svijetu i zanimjivostima vezanim za njihovu dugu tradiciju.  Prisutni su imali priliku da čuju mudre misli i citate poznatih književnika. Času posvećenom knjizi su,  pored direktorice, nastavnika i predstavnika učenika, prisustvovali i gosti iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice koji su ovom prilikom donirali parlamentu i biblioteci knjige i udžbenike. Glavni urednik Zavoda, gospodin Radule Novović je u svom obraćanju učenicima istakao da je važnost knjige nemjerljiva i u današnjem vremenu brzog napretka tehnologije. Posebno je naglasio značaj udžbenika koje svakodnevno koriste u svom obrazovanju, ali i činjenicu da , i pored velikog broja elektronskih medija, knjiga i biblioteka ne gube na značaju kod mladih što je pokazao i čas koji je organizovao UP SMŠ „Mladost“.

 

IV) RADIONICA O LJUDSKIM PRAVIMA

Član UP i vršnjačka edukatorka Mia Zeković  održala je radionicu na temu „Ljudska prava“.  Mia je prije toga pohađala školu ljudskih prava. Radionica je održana prvim razredima. Na samom početku radionice Mia im je predstavila šta su to ljudska prava, na koji način se krše i kako se može spriječiti njihovo kršenje.  Takođe, učenici su tom prilikom upoznati i sa najčešćim oblicima kršenja ljudskih prava, a imali su priliku da iznesu svoje mišljenje i da vode raspravu na ovu temu.

*NAPOMENA: O svim navedenim aktivnostima učenici su bili obavješteni putem oglasne table, dok su članice parlamenta koje volontiraju u radiju Tivat o istim obavjestili širu javnost grada.

 

DODJELA BODOVA

II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina (o cyber nasilju)- 3 boda
Ostale aktivnosti (uređenje portirnice) – 3 boda
Kulturna manifestacija (poetski čas) – 4 boda+ 1 dodatni bod za stručnjaka iz oblasti (predstavnik ZUNS-a) = 5 bodova
Edukativna tribina ( o ljudskim pravima) – 3

III stepen dodjele bodova
Oglasna tabla škole- 4 akcije x 1 bod = 4 boda
Mediji- 4 akcije x 3 boda= 12 bodova

UKUPNO 30 BODOVA