Skoči na sadržaj

Sjećanje na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Srednjoj stručnoj školi u Baru obilježe je edukativnom tribinom.
U uvodnom dijelu profesor istorije, Ratko Ćetković, upoznao je prisutne učenike sa istorijskim činjenicama o holokaustu.
Nakon toga učenici su odgledali dokumentarni film: Šta je holokaust?
Profesorica Branka Ćalasan je iz sociološke perspektive razgovarala o pojavnim oblicima govora mržnje(antisemitizam, ksenofobija, predrasude, diskriminacija…) o pojavama za koje smo smatrali da su dio prošlosti. Učenici su iznosili svoje mišljenje o uzrocima govora mržnje, netrpeljivosti po raznim osnovama, navodili načine na koje se danas najčešće profiliše govor mržnje, davali predloge za njegovo suzbijanje…Učenici su mišljenja da je u osnovi mržnje slabost, nedostatak samopouzdanja, dugogodišnje predrasude i stereotipi. Njegovanje duha tolerancije, poštovanje ljudskog dostojanstva, poštovanje i uvažavanje različitosti treba da bude imperativ savremenog društva.
Profesorica geografije, Jadranka Pešić, iznijela je statističke podatke o stadanjima raznih naroda i prostora iz kojih dolaze Jevreji, Srbi, Romi, homoseksualci…
U završnom dijelu učenici su imali priliku da razmijene mišljenja i stavove sa predstavnicima UBNOR-a.
Radoznalo su postavljali pitanja i na njih dobijali odgovore. Predstavnici UBNOR-a istakli su da se žrtve holokausta nikada ne smiju zaboraviti, da nas one opominju da se ovakvi i slični zločini nikada i nikome ne ponove. Poručili su mladima da uče i stiču nova znanja, jer ZNANjEM se sve pobjeđuje.
Učenici su poslali jasnu i snažnu poruku: NE GOVORU MRŽNJE! LjUBAV ĆE SVE POBIJEDITI I POKORIMO SE LjUBAVI!
 
DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina I-3 boda
UKUPNO BODOVA-3 BODA