Skoči na sadržaj

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kampanja ,,16 dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava. U pitanju je globalna, svjetska kampanja, koju obilježava 1700 organizacija, u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.
Učenički parlament JU Srednje stručne škole organizovao je debatu na temu:
„Rodna ravnopravnost u Crnoj Gori“ .
Osim predstavnika Učeničkog parlamenta (25 prisutnih članova) debati su prisustvovali učenici IV-4 odjeljenja i nastavnici Voditelj debate bio je učenik Danilo Pervov. Učesnici afirmacijske ekipe bili su: Dubravka Perović, Nemanja Pečurica i Žaklina Pecović. Negacijsku ekipu činili su: Ana Hiblović, Ognjen Barać i Katarina Jović. Obje ekipe su se trudile da budu ubjedljivije u svojim stavovima.
Afirmacijska ekipa je bila mišljenja da je u Crnoj Gori zastupljena rodna ravnopravnost i da su žene postigle svoja prava. Negacijska ekipa je argumentovano branila svoje stavove da su žene kod nas još uvijek u nezavidnom položaju, da su još uvijek više željena muška djeca, te da su žene i te kako žrtve porodičnog i poslovnog nasilja.I ostali učenici su se uključivali u raspravu, postavljali pitanja, komentarisali. Negacijska ekipa je većinom glasova od strane prisutnih ocijenjena kao pobjednička. Učesnici debate kao i prisutni ocijenili su debatu kao veoma inspirativnu sa naglašenim edukativnim karakterom.
DODJELA BODOVA
II stepen dodjele bodova
Edukativna tribina II-4 boda
UKUPNO BODOVA-4 BODA