Skoči na sadržaj

Pogledajte naše mnogobrojne uspješne projekte. U saradnji sa domaćim ili stranim pokroviteljima uspjeli smo da utičemo na omladinu Crne Gore i na taj način doprinesemo njihovom usavršavanju, obrazovanju, umrežavanju, ali i da osnažimo aktivizam i pospješimo volonterizam i solidarnost.

Srednjoškolski
stav

Projekat „Srednjoškolski stav“ je prvi projekat Unije srednjoškolaca koji smo realizovali u saradnji sa NVO Juventas a uz finansijsku podršku Schuler Helfen Leben (SHL) fondacije iz Berlina. U sklopu ovog projekta organizovani su treninzi o strateškom planiranju i pisanju projekata, kao i tri trodnevne skupštine Unije srednjoškolaca Crne Gore. U sklopu ovog projekta realizovane su i brojne druge aktivnosti. Ovim projektom prema evaluaciji i monitoringu obuhvaćeno je indirektno 30 000 srednjoškolaca.

Raise your voice

Glavni cilj ovog projekta jeste ojačavanje demokratskih potencijala mladih ljudi u Crnoj Gori i njihova aktivna participacija u društvu, preko jačanja kapaciteta nacionalne krovne organizacije crnogorskih srednjoškolskih parlamenata. Projekat je finansiran od strane organizacije Schuler Helfen Leben (SHL) iz Njemačke. Ciljevi projekta jesu: jačanje kapaciteta i rada Unije srednjoškolaca Crne Gore; povećavanje rada učeničkih parlamenata i aktivizma sredsnjoškolaca u procesima donošenja odluka.

Koordinacija rada Omladinskog centra

Projekat koji za nas predstavlja izuzetnu priliku da direktno utičemo na mlade ljude, pomognemo im da se umreže, podržimo rad formalnih i neformalnih omladinskih grupa i sve to sa ciljem bolje implementacije omladinskih politika. Glavni cilj ovog projekta jeste pružanje kvalitetnog sadržaja mladim ljudima u poljima obrazovanja, kulture, aktivizma itd. Ovaj projekat je finansiran od strane Ministarstva sporta i trajao je ukupno šest mjeseci.

Osnivanje i osnaživanje učeničkih parlamenata

Putem ovog projekta srednjoškolci su ohrabreni da učestvuju u procesima donošenja odluka što je povezano sa svim aspektima njihovog života, sa akcentom na obrazovni sistem. Glavni cilj jeste osnaživanje aktivizma kod srednjoškolaca u Crnoj Gori, a takođe i promovisanje važnosti participacije u procesima donošenja odluka kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Ovaj projekat je finansirala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću i trajao je od 01. septembra 2016. do 30. juna 2017.

Akcioni dan

Glavni cilj ovog projekta jeste da omogući srednjoškolcima da steknu praktična znanja preko edukacije i osnaživanja aktivizma mladih, zatim formiranje socijalno odgovornih građana i afirmacija volonterskog duha i solidarnosti mladih. Kroz ovaj projekat 234 srednjoškolca imalo je priliku da radi u 47 različitih kompanija/institucija/organizacija u Podgorici gdje su uspjeli da ostvare predviđeni cilj ovog projekta. Projekat je finansiran od strane SHL-a i trajao je od 1. novembra 2016. do 31. aprila 2017., dok je glavni događaj bio 6. aprila 2017. godine.

It Is Easy To Be Bizzy

Projekat se realizuje u srednjim školama tri crnogorska grada: Bijelom Polju, Mojkovcu i Beranama. Za učenike su planirana predavanja sa uspješnim preduzetnicima, uglavnom ženama, koji će govoriti o njihovom iskustvu na ovom polju, preprekama na koje su nailazili, kao i o načinu na koji su sve te prepreke savladali. Ova predavanja namjenjena su edukaciji srednjoškolaca u polju preduzetništva ne samo da bi oni stekli praktična preduzetnička znanja, već i da bi doživjeli preduzetništvo kao jedan pozitivan dio njihove mladosti u koji bi se uključili sa zadovoljstvom i samopouzdanjem, umjesto sa strahom od nepoznatog i sumnjom u svoje sposobnosti.Cilj ovog projekta jeste da podstakne srednjoškolce da ostvare svoj potencijal pomažući im da bolje razumiju i uvide značaj razvoja njihovih preduzetničkih vještina i znanja kroz upoznavanje sa uspješnim, mladim, crnogorskim preduzetnicima. Takođe, ovaj projekat doprinosi i boljoj saradnji između srednjih škola koje učestvuju, učeničkih parlamenata, kao i preduzetničkih centara u Bijelom Polju, Mojkovcu i Beranama.

Učenički parlamenti

Učenički parlamenti u kontekstu uspostavljanja demokratije i osnaživanja učeničkog aktivizma – Unija srednjoškolaca je u saradnji sa Udruženjem pedagoga Crne Gore započela implementaciju ovog projekta koji finansira Ministarstvo sporta. Obrazovanje mladih o demokratiji i aktivnom učešću u procesima donošenja odluka još na nivou srednje škole ima za cilj da im pomogne, kako da poboljšaju svoj školski život, tako i u svakodnevnim situacijama, pripremajući ih za sjutrašnje važne odluke i pronalaženje svog mjesta u svijetu. Kroz projekat smo nastojali da podstaknemo mlade na aktivno učešće u procesima donošenja odluka na nivou škole i ohrabrimo ih da prepoznaju probleme u svojoj zajednici i uključe se u njihovo rješavanje. U prvom dijelu projekta sprovedeno je istraživanje „Participacija učenika u demokratskom odlučivanju u srednjim školama u Crnoj Gori“, sa ciljem da mapiramo srednje škole u kojima je nivo učeničke participacije u životu školske zajednice najniži, te upravo predstavnike parlamenata i stručne saradnike tih škola direktno uključimo u proces obuke. Anketu je ispunilo 159 nastavnika i 1420 učenika. Istraživanje je poslužilo kao uvertira za organizovanje tri obuke za učenike (ujedno i predstavnike učeničkih parlamenata srednjih škola) i stručne saradnike iz sve tri regije u Crnoj Gori.