Skoči na sadržaj

Sertifikati uz svjedočanstvo su pasoš za prelazak granice uspjeha

Šta je to što čini jednog srednjoškolca ispunjenim, uspješnim i spremnim za buduće studije i život adolescenta kasnije? Je li škola zaista jedini i najvažniji saveznik našoj uspješnoj budućnosti? Šta ako bih vam rekao da zaista nije i da ima i drugih bitnih stvari koje trebamo uzeti u obzir?

Dolazak do četvrte godine srednje škole većina nas bi okarakterisala kao lak posao ali šta poslije? Ako ste te sreće da znate tačno šta ćete upisati vjerovatno se nalazite u manjini, vjerovatno se nalazite i među ljudima koji su često pohađali seminare, radionice i druge oblike vannastavnih aktivnosti. I ja se nalazim među njima. Jedan od najčešćih odgovora na pitanje „Zašto uopšte ideš na vannastavne aktivnosti?“ je „Zato što je inspirišuće. Zato što čini da se osjećamo kao ljudi koji zaista mogu da dovedu do pozitivnih promjena u našem društvu”. Davanjem prostora mladim ljudima da izraze svoje misli i osjećanja dovodi do stabilnijeg i zrelijeg načina razmišljanja i ophođenja jednih prema drugima. To je jedan konkretan način za stvaranjee generacije koja će zaista moći da nađe svoje mjesto u društvu i postane vrijedan član istog. 

Naravno ne smijemo zanemariti formalno obrazovanje predviđeno kadrom Ministarstva prosvjete. Iako su teme koje se obrađuju na vannastavnim aktivnostima od velikog značaja, treba uzeti u obzir da jedan ogroman sistem, kao što je obrazovni, ne može pratiti sve svjetske trendove u korak i usaglasiti se sa njima, i to je još jedan razlog zašto su vannastavne aktivnosti predstavljene kao jedan vid obrazovanja koji nadopunjuje i usavršava ono opšte, školsko. Kao osoba koja je često uključena u taj vid aktivnosti, primjetio sam da su prisutne uglavnom mlade osobe koje se ističu u svim poljima svog života i koje su učinjele da ja kao jedna mlada osoba dam 110% sebe kako bih bio u koraku sa njima.

Nije teško zaključiti da školsko obrazovanje, i jedno svjedočanstvo, nije samo po sebi dovoljno za uspjeh i odrastanje u jednu zdravu i odgovornu mladu ličnost, već su za to potrebne i vannastavne aktivnosti koje nam, kao simbol svakog malog uspjeha, daju sertifikate koji su takođe bitni i prilikom upisa na fakultet. Ovo dvoje naravno idu ruku pod ruku i mogu reći da su pasoš za prelazak granice uspjeha.

Anes Škrijelj, delegat Unije srednjoškolaca Crne Gore